Te niewielkie owoce przypominające z wyglądu jeżyny to w rzeczywistości morwa czarna. Mało kto ją zna, bo w ostatnim czasie zdecydowanie większą popularnością cieszy się morwa biała, ale ciemniejsza odmiana jest równie pyszna i cenna, a dodatkowo w łatwością można ją uprawiać we własnym ogrodzie. Poznajcie ją bliżej, a szybko stanie się waszym ulubieńcem.
Więcej o morwie białej możecie przeczytać w poniższym artykule:
Morwa czarna - uprawa
Takie drzewo nie jest trudne w uprawie i kwitnie od kwietnia do maja, a niedługo później, bo w lipcu pojawiają się już na nim soczyste owoce o słodko-kwaśnym smaku. Sezon jest więc właśnie teraz i potrwa do sierpnia, ale trzeba pamiętać, aby owoce zbierać jak najszybciej, gdyż są miękkie i dość szybko się psują, więc trzeba je od razu zjadać lub przetworzyć. Co więcej, równie cenne są liście morwy czarnej, z których można przygotowywać wartościową herbatkę, ekstrakt, nalewkę lub domowy syrop na przeziębienie. Zobaczcie więc wszystkie właściwości czarnej morwy, a od razu zapragniecie mieć je w swoich kuchniach.
Morwa czarna - właściwości
Morwa czarna to prawdziwy naturalny skarb dla całego organizmu, gdyż te małe owocki zawierają w sobie cenne antocyjany, polifenole oraz wiele witamin i minerałów. Wśród nich wymienić można na przykład żelazo, magnez, potas, cynk i fosfor, a także witaminy C, A, B1 i B2. Taki bogaty skład przynosi całe mnóstwo korzyści całemu organizmowi. Na co jest dobra czarna morwa? Lista jej właściwości jest całkiem długa i każdy znajdzie tu coś dla siebie:
- oczyszcza organizm,
- działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie,
- pozytywnie wpływa na wzrok,
- wzmacnia włosy i paznokcie,
- poprawia stan cery,
- wspomaga pracę układu nerwowego,
- poprawia krążenie,
- chroni przed anemią,
- poprawia trawienie,
- pomaga obniżyć poziom glukozy i cholesterolu,
- wspomaga pracę jelit,
- oczyszcza wątrobę.
Co można zrobić z owoców morwy czarnej?
Jeśli zastanawiacie się, czy morwa czara nadaje się do przetworów, mamy dobrą wiadomość. Aby skorzystać z jej cennych właściwości, możecie jeść morwę na surowo lub przygotowywać z niej różnego rodzaju pyszności, takie jak koktajl, lody czy owocowy mus. Ponadto czarna morwa świetnie nadaje się do obróbki termicznej, więc można z niej przygotowywać wszelkiego rodzaju przetwory, takie jak domowe soki, syropy i dżemy. Poniżej znajdziecie prosty przepis na domową konfiturę, która świetnie sprawdzi się do kanapek, naleśników, gofrów, placuszków, czy wszelkiego rodzaju wypieków.
Prosty przepis na konfitury z morwy czarnej
Składniki:
- 4 kg owoców morwy czarnej,
- 2 kg cukru,
- 1 l wody.
Przygotowanie:
- Owoce morwy czarnej dokładnie przebieramy, a potem myjemy i przesypujemy do dużego garnka (najlepszy będzie taki o grubym dnie). Następnie zaczynamy je gotować na małej mocy palnika, regularnie mieszając i co jakiś czas dolewając do garnka po trochę wody.
- Gdy owoce już się rozpadną, wsypujemy do nich cukier, mieszamy całość i dalej gotujemy na wolnym ogniu, aż konfitura zgęstnieje. Oczywiście w tym czasie należy co chwilę przemieszać owoce, aby nie przywarły do dna.
- Gdy konfitura z morwy czarnej jest już gęsta, musi już być tylko przelana do czystych, wyparzonych słoików, które mocno zakręcamy i pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut.
- Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy naczynia, odstawiamy je do całkowitego wystudzenia i dopiero potem przenosimy do spiżarni lub piwnicy.

















