Wszyscy kochamy świętować wspólnie przy stole, a żadna ważna uroczystość nie obejdzie się bez smakowitego tortu. Latem nie jest jednak łatwo zajadać się takim przysmakiem, bo już chwilę po pokrojeniu, krem płynie, a biszkopt staje się nieapetyczną breją. Nie znaczy to jednak, że w upalne dni musimy decydować się tylko na tort lodowy. Wystarczy znać odpowiedni sposób na przygotowanie trwałego kremu, a oto i on. Zobaczcie, jak zrobić tort, który będzie stał na podwórku przez pół dnia i dalej wyglądał jak świeżo po wyjęciu z lodówki.

Jak zrobić stabilny krem do tortu?

Torty można przekładać na dziesiątki sposobów. Bita śmietana, krem budyniowy, a może masa z serka mascarpone? Wszystkie te nadzienia są pyszne, ale niestety mało stabilne. Jeśli więc zależy wam na torcie, który pięknie się kroi i nie płynie, wybierzcie krem maślany na bezie szwajcarskiej, który wytrzyma nawet największe upały. Można nim nie tylko przekładać ciasta, ale i dekorować je i tynkować. Taka masa genialnie rozprowadza się również z rękawa cukierniczego, dlatego można przy jej pomocy tworzyć różyczki, rozetki i wszystkie inne cuda na wierzchu tortu.

Jak zrobić krem maślany na bezie szwajcarskiej? Choć nazwa może wydawać się skomplikowana, to lista składników jest bardzo krótka, a proces przygotowania jest banalnie prosty. Potrzebne będą tylko 3 składniki, czyli białka jaj, cukier i masło. Aby wszystko udało się, jak należy, ważne są jednak 2 kwestie - masło musi być miękkie, a cukier możliwie najdrobniejszy. Dopilnujcie tego i bierzcie się do pracy. Oto najprostszy przepis na krem maślany na bezie szwajcarskiej.

Przepis na krem maślany na bezie szwajcarskiej

Składniki:

  • 4 białka jaj
  • 150 g drobnego cukru
  • 220 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Stawiamy na palniku garnuszek z odrobiną wody, a na nim ustawiamy żaroodporną miskę. Białka podgrzewamy z cukrem w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zdejmujemy miskę z garnka i zaczynamy miksowanie. Robimy to przez około 7-8 minut, a następnie powoli dodajemy masło małymi partiami, ciągle miksując. Gdy dodamy cały nabiał, mieszamy jeszcze przez około 1-2 minuty, a wtedy masa nabierze idealnej konsystencji.

Tak przygotowanym kremem przekładamy upieczony wcześniej biszkopt nasączony ponczem. Dwa dolne blaty warto dodatkowo posmarować kremem cytrynowym, czyli lemon curd, następnie nakładamy na nie krem śmietankowy i posypujemy całość świeżymi borówkami amerykańskimi. Resztą kremu tynkujemy tort i robimy na nim dowolne dekorację.

Jak uratować krem na bezie szwajcarskiej?

Krem maślany na bezie szwajcarskiej często warzy się w momencie dodania masła, ale nie ma się czym martwić, bo łatwo możecie go uratować. Wystarczy tylko zmniejszyć obroty miksera do minimum i dalej ubijać tak długo, aż krem znów nabierze jednolitej konsystencji. Teraz nie pozostaje już nic innego, jak tylko brać się za przekładanie i dekorowanie.