Rosół to niekwestionowany król polskich zup. Regularnie ląduje na naszych stołach, a gdy zostanie trochę rosołu po niedzielnym obiedzie, to wykorzystuje się go jako genialną bazę do zupy pieczarkowej, pomidorowej, jarzynowej i sosów. 

By rosół wyszedł pyszny i o głębokim, złotym kolorze, ważna jest nie tylko jakość składników i ich odpowiedni dobór, ale także technika przygotowania. Czy słyszeliście o sposobie z patelnią na podkręcenie rosołu? Jeśli nie, koniecznie poznajcie ten sposób na klasyczną, polską zupę.  

Jakie warzywa dodać do rosołu?

Poza mięsem dobrej jakości, nie mniej ważne są warzywa, które lądują w rosole. Koniecznie powinny znaleźć się w nim marchewki, pietruszka, cebula, seler oraz por. Warto dodać do niego też liść kapusty oraz świeżą nać selera - te składniki jeszcze mocniej podkręcą smak rosołu.

Uważajcie z ilością marchewki i pietruszki - te warzywa w trakcie gotowania oddają swoją słodycz do zupy. Jeśli dodacie ich za dużo, może ona wyjść za słodka

Sposób na pyszny rosół o wyrazistym kolorze

Aby rosół wyszedł naprawdę pyszny, warto zrobić jedną rzecz przed dodaniem warzyw do garnka. Pokrójcie je na mniejsze kawałki, a następnie wrzućcie na rozgrzaną, suchą patelnię - najlepiej żeliwną. W żadnym razie nie może to być patelnia teflonowa, ponieważ powłoka może zacząć się przypalać.

Poczekajcie, aż warzywa na patelni zbrązowieją i lekko je przemieszajcie. Następnie dodajcie je do garnka z zupą i gotujcie rosół tak, jak zwykle.
Dzięki tej sztuczce bulion nabierze smaku oraz koloru. W warzywach znajdują się naturalne cukry, które dzięki podpieczeniu na patelni zmieniają strukturę - taki proces nazywa się karmelizacją. To sprawia, że warzywa nadają rosołowi głębszy smak i złoty kolor.