Piekarnik bardzo się przydaje w kuchni - co do tego nie ma wątpliwości. Zrobimy w nim ciasto, pieczone warzywa, ryby albo mięso. Ale w gorące dni raczej nikt nie ma ochoty na „dogrzewanie” mieszkania rozgrzanym piekarnikiem. Jeśli wy również zaliczacie się do tego grona, a macie słabość do pieczonego mięsa, skorzystajcie z poniższego przepisu.
To pomysł na bardzo smaczne, duszone piersi z kurczaka. Smakują dokładnie tak, jak z piekarnika, ale robi się je… na patelni. Cały trik polega na użyciu papieru do pieczenia. Należy położyć na nim zamarynowane mięso, cebulę, a następnie bardzo szczelnie zawinąć. Teraz pozostaje umieścić takie „pakunki” na patelni, przykryć ją i powoli podgrzewać. Mięso jest soczyste, pyszne i idealnie upieczone - i to bez piekarnika. Przekonajcie się sami.
Przepis na kurczaka pieczonego na patelni
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Oraz papier do pieczenia.
Przygotowanie:
- Umytą i osuszoną pierś z kurczaka przekrójcie wzdłuż na pół.
- Filety posypcie solą oraz z obu stron i natrzyjcie.
- Do miski wlejcie olej, dodajcie czosnek, paprykę oraz pieprz. Wymieszajcie.
- Natrzyjcie mięso powstałą marynatą i odstawcie na kilka chwil.
- W tym czasie posiekajcie cebulę w krążki.
- Na kawałku papieru do pieczenia ułóżcie krążki z cebuli w dwóch równych rzędach. Połóżcie na niej kurczaka i przykryjcie jeszcze kilkoma krążkami z wierzchu.
- Teraz złóżcie papier tak, by mięso było nim idealnie przykryte i zawińcie ciasno na brzegach. Powtórzcie cały proces z drugim kawałkiem kurczaka.
- Tak zawinięte mięso połóżcie na rozgrzanej patelni - ale bez oleju. Przykryjcie ją i pieczcie na średnim ogniu przez 15 minut.
- Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i przewróćcie „pakunki” na drugą stronę. Ponownie przykryjcie patelnię i pieczcie mięso przez 10 minut. Teraz wystarczy ostrożnie rozpakować i gotowe. Smacznego!
Źródło: Panna Lesia/YouTube