Przepis na naleśniki wydaje się jedną z najłatwiejszych receptur, jednak okazuje się, że można go uprościć jeszcze bardziej. Wcale nie musicie mieszać ciasta z kilku składników, wystarczy zastąpić je tylko jednym produktem, który prawdopodobnie większość z was ma w kuchni. 

Jak zrobić naleśniki bez mąki i jajek?

Niesamowicie aromatyczne, elastyczne i napowietrzone - jak zrobić takie naleśniki? Wystarczy tylko kasza gryczana. Brzmi nietypowo? Choć przepis ten wciąż jest mało popularny, w porównaniu do klasycznych naleśników z mąki pszennej, to pokochało go już wielu smakoszy. Jak zrobić naleśniki gryczane? To banalnie proste. Potrzebujecie tylko trochę cierpliwości.

Naleśniki z kaszy gryczanej - przepis

Składniki:

  • 150 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 250 ml zimnej wody
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

1. Surową kaszę dokładnie płuczemy, a następnie zalewamy wodą (tak, aby przykryła kaszę) i odstawiamy na całą noc.

2. Kolejnego dnia odcedzamy kaszę i blendujemy ją ze szczyptą soli i szklanką świeżej wody. Ciasto na naleśniki gryczane wychodzi dość rzadkie i z niewielkimi grudkami, ale takie właśnie ma być. Jeśli po zmiksowaniu masa będzie zbyt gęsta, należy dolać jeszcze odrobinę wody. 

3. Gotową masę smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przed wlaniem każdej kolejnej porcji ciasta, dobrze jest ponownie posmarować patelnię olejem. 

Naleśnik gryczany - kcal i wartości odżywcze

Naleśniki gryczane są nie tylko smaczne, ale przy tym również bardzo zdrowe. Gryka ma bowiem szereg dobroczynnych właściwości. Te małe ziarenka odkwaszają organizm, obniżają ciśnienie i sycą na długo. Dodatkowo to naturalna skarbnica błonnika oraz wielu witamin i minerałów. Naleśniki gryczane bez jajek i mąki to też świetny pomysł dla wegan lub osób, które nie tolerują laktozy czy glutenu. 

Choć mają mnóstwo cennych właściwości, wyróżnia je przy tym niska wartość energetyczna. Cała podana porcja ma niecałe 600 kalorii, a wyjdzie z niej sporo naleśników. Dokładna ilość zależy oczywiście od tego, jakiej grubości placki będziemy smażyć, ale ciasto przygotowane z tych proporcji z pewnością nasyci parę osób.