Jednym z ulubionych dań chyba wszystkich Polaków są gołąbki. To bardzo prosta potrawa, do której nie trzeba wielu składników. Podstawą jest oczywiście kapusta - najczęściej biała, ale można też użyć włoskiej albo stożkowej. Do tego jeszcze farsz, który zwykle składa się z ryżu oraz mięsa. Jednak w niektórych regionach Polski gołąbki robi się zupełnie inaczej - na przykład z ziemniakami, cebulą i solidną porcją pieprzu albo kaszą gryczaną.
Niezależnie od tego jaki farsz wybierzecie, przygotowanie gołąbków wymaga sporo pracy i czasu. Ale można je zrobić ekspresowo modyfikując tradycyjny przepis.
Kotlety gołąbkowe zamiast zwykłych gołąbków
Wystarczy, że zrobicie kotlety gołąbkowe. Przepis jest banalny i wykorzystuje się w nim dokładnie te same składniki, co na gołąbki. Różnica polega na tym, że niczego nie będziemy zawijać w kapustę. Należy ją posiekać, podsmażyć z cebulką, a później wymieszać z ryżem oraz mięsem. Z powstałej masy formujemy kotlety, które trzeba jeszcze udusić na patelni i gotowe. Smakują dokładnie tak, jak gołąbki, a jest przy nich o wiele mniej pracy.
Przepis na kotlety gołąbkowe
Składniki:
- 1 biała kapusta
- 1 jajko
- 750 g mięsa mielonego
- 100 g suchego ryżu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- słodka papryka mielona
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zacznijcie od ugotowania ryżu. Nie musi być do miękkości - wystarczy na pół twardo. Obierzcie cebulę oraz czosnek. Pokrójcie drobno i wrzućcie cebulę na patelnię, na rozgrzany olej. Kiedy się zeszkli, dodajcie czosnek i smażcie jeszcze niecałą minutę. Następnie zmniejszcie ogień, dodajcie 4 łyżki koncentratu pomidorowego i wymieszajcie. Kapustę posiekajcie drobno i wsypcie na patelnię. Wymieszajcie i smażcie 10 minut. Następnie w misce wymieszajcie mięso z ryżem, jajkiem oraz przyprawami. Z masy uformujcie kotlety i połóżcie je na kapuście w patelni. Całość zalejcie bulionem lub wodą w takiej ilości, by kotlety były przykryte do połowy. Połóżcie na patelni pokrywkę i duście wszystko przez 20 minut na małym ogniu. Kilka razy obróćcie kotlety.
Pod koniec posypcie je posiekaną drobno pietruszką. Smacznego!