Chętnie kupujecie świeżą, chrupiącą rzodkiewkę, ale już po kilku dniach staje się nieapetycznie zwiędła? Takie warzywa zwykle lądują w koszu, ale to wielka strata. Oto prosty sposób na uniknięcie marnowania żywności. Wystarczy zastosować trik ze słoikiem. Ten prosty sposób sprawi, że rzodkiewka zachowa świeżość nawet na tydzień i wciąż będzie tak samo chrupiąca jak pierwszego dnia. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak przechowywać rzodkiewkę, żeby była chrupiąca 2x dłużej?

Po pierwsze, zaraz po przyniesieniu zakupów do domu, należy oddzielić rzodkiewki od liści i dokładnie je umyć.  Następnie umyte rzodkiewki przekładamy do słoika lub pojemnika (korzonkami do dołu) i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Ważne jednak, aby przesadzać z płynem, gdyż wtedy rzodkiewki za mocno napęcznieją i w efekcie zaczną pękać, przez co stracą część smaku. Tak przygotowane naczynie wkładamy do lodówki i gotowe.

Należy tylko pamiętać, żeby regularnie wymieniać wodę w słoiku na świeżą, bo w przeciwnym razie nici z długiego przechowywania. Należy robić to każdego dnia, a niektórzy radzą, by robić to nawet 2x dziennie. W takich warunkach rzodkiewki będą chrupały, jak świeżo zerwane aż przez 7 dni. 

Ten świetny patent pokazała na swoim TikToku między innymi @dietetyk.martynaszpaczek.

@dietetyk.martynaszpaczek A Wy jak przechowywujecie rzodkiewkę? #dietetyk #zdroweodzywianie #kuchennetipy ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Co z robić z liśćmi rzodkiewki?

Myjąc rzodkiewki, pamiętajcie, aby nie wyrzucać pozostałego po nich pęczka zieleliny, gdyż liście rzodkiewki to wspaniały materiał na pyszne domowe pesto. Wystarczy zblendować je z oliwą, ząbkiem czosnku, tartym serem i ulubionymi orzechami lub pestkami. Tak przygotowany sos genialnie sprawdzi się do makaronu, na kanapki i tosty lub jako dodatek do sałatki. 

Trzeba jednak zaznaczyć, że do zrobienia pesto nadają się tylko świeże i jędrne listki, więc jeśli kupicie rzodkiewkę z oklapłym i zwiędłym pęczkiem, to niestety nie wyjdzie z nich dobry sos.