Jeżeli odczuwacie częste zmęczenie, nie możecie się skupić, a poranek kojarzy wam się z brakiem sił i chęci do życia to koniecznie rozważcie dodanie pyłku kwiatowego do swojej codziennej diety. Co potrafią te małe kuleczki? Przeczytacie poniżej.

Pyłek pszczeli - co to takiego?

Sam pyłek pszczeli to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Pyłek znany nam, czyli niewielkie kuleczki w różnych odcieniach koloru żółtego powstaje dzięki pszczołom zbieraczkom. Pszczoły zbierają pyłek z kwiatów, mieszają go z nektarem lub odrobiną śliny, formują w małe kuleczki i przenoszą na swoich odnóżach nazywanych odnóżami pyłkowymi. W zależności od tego, z jakiej rośliny pochodzi pyłek, może mieć on powierzchnię chropowatą, lepką lub haczykowatą. Od rodzaju rośliny zależy również kolor naszych pyłków. Pszczoły wykorzystują go do zaspokajania bieżących potrzeb pokarmowych oraz służą jako zapasy na okres niedostatku pyłu w przyrodzie. Ludzie od setek lat używają go jako suplement diety, kiedyś był nazywany ambrozją bogów oraz fontanną młodości. Głównie przez to, że zawiera prawie wszystkie substancje niezbędne do rozwoju człowieka.

Pyłek pszczeli – właściwości

Pyłek kwiatowy jest bogaty w aktywne substancje. Do głównych grup związków należą białka, aminokwasy ( około 12% zawartości pyłku), węglowodany ( między innymi fruktoza, glukoza, ryboza), kwasy tłuszczowe, flawonoidy, witaminy (A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotyna), sole mineralne ( potas, magnez, żelazo, cynk, selen, bor, srebro i wiele innych ) oraz enzymy i koenzymy. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na działanie naszego organizmu. Jego regularne spożywanie pomaga m.in.:

  • Pyłek pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, wzmacnia organizm i zwiększa poziom żelaza we krwi. Dodatkowo eliminuje szkodliwe oddziaływanie czynników chemicznych na nasz organizm.
  • Dodatkowo badania wykazują, że pyłek ma duże znaczenie dla schorzeń przewodu pokarmowego. Reguluje procesy trawienne, a także łagodzi skutki ostrych zaparć. Wpływa na skład i wielkość flory bakteryjnej. Dodatkowo pyłek przynosi poprawę w biegunkach i wspomaga leczenie wrzodowej choroby żołądka. Pyłek kwiatowy działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo na nasz organizm.
  • Pyłek ma właściwości detoksykacyjne i dzięki temu działa ochronnie i wspomaga odbudowę tkanki wątroby. Można, a nawet zaleca się stosowanie pyłków przy stanach zapalnych wątroby.
  • Pyłek zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, a także wzmacnia system nerwowy osłabiony np. na skutek stresu czy przepracowania. Wspomaga także leczenie depresji i tym samym umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych. Poprawia koncentrację i podwyższa sprawność psychiczną. Co więcej pyłek kwiatowy zmniejsza i łagodzi objawy głodu alkoholowego, dlatego stosuje się go przy leczeniu alkoholizmu.
  • Dzięki zawartości rutyny pyłek zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych. Dodatkowo poprawia krążenie i obniża poziom lipidów oraz hamuje agregację (zlepianie się) płytek krwi. Pyłek kwiatowy wspomaga leczenie stanów pozawałowych, nadciśnienia oraz zaburzeń krążenia.
  • Ten punkt jest wyjątkowo istotny w okresie zachorowań na przeziębienia i grypę. Jeżeli ktoś jest chory i zaczyna brać pyłek, leczenie może przebiec szybciej i łagodniej.
  • Pyłek pomaga obniżyć poziom cukru we krwi oraz zwiększa wydzielanie insuliny przez co jest polecany cukrzykom.

Jak dawkować pyłek kwiatowy?

Pyłek zaleca się przyjmować 3 razy dziennie, na pół godziny przed jedzeniem. Należy rozmieszać go z miodem, wodą lub mlekiem i dokładnie przeżuć przed połknięciem. W ten sposób zwiększymy jego przyswajalność.

Dawkowanie pyłku:

  • dzieci 3-5 lat 10 g pyłku (dwie łyżeczki od herbaty)
  • dzieci 6-12 lat 15 g pyłku, (trzy łyżeczki od herbaty)
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 g pyłku, (cztery łyżeczki od herbaty)
  • dorośli leczniczo 30-40 g pyłku, (dwie łyżki stołowe)

Zastosowanie pyłku w kuchni

Pyłek pszczeli będzie świetnym uzupełnieniem roślinnej kuchni i cennym źródłem białka dla wegetarian i wegan. Drobinki możemy dodawać do warzywno-owocowych koktajli i smoothie, proteinowych i zbożowych batonów, pralin i wegańskich kulek mocy, a także czekoladowych ciast, śniadaniowych granoli, twarożków i innych dań. Po prostu eksperymentujcie. Pyłek dobrze jest rozdrobnić przed spożyciem, co ułatwi przyswajanie cennych składników.

Uwaga
Należy pamiętać, że nie powinny go spożywać osoby uczulone na pyłki kwiatowe.