Staracie się zdrowo odżywiać, ale czasem nachodzi was ochota na fast-food? Nie musicie rezygnować z ulubionego burgera. Wystarczy, że wybierzecie jego zdrowszą i lżejszą wersję. Oto sprytny patent na pyszną kanapkę bez zapychającej bułki. Smakuje i wygląda genialnie, a ma znacznie mniej kalorii niż klasyczny hamburger.

Co zamiast bułki do burgerów?

Burgery mogą być pyszne i zdrowe, o ile zamiast pulchnej pszennej buły wykorzystamy lżejszy i znacznie bardziej wartościowy zamiennik. Czym zastąpić bułkę w burgerze? Okazuje się, że godnego następcę pieczywa znajdziecie w warzywniaku, gdyż świetnie sprawdzi się do tego bakłażan. Wystarczy pokroić go w plasterki o grubości około pół centymetra, a następnie usmażyć na patelni. Taki burger w grillowanym bakłażanie wychodzi nawet bardziej soczysty i pełen smaku niż klasyczny.

Jak zrobić hamburgera bez bułki?

Aby przygotować fit bułkę z bakłażana, wystarczy pokroić go w plastry i zgrillować, jednak jeszcze smaczniejszy będzie w wersji zapanierowanej i upieczonej. Aby przyrządzić go w ten sposób, potrzebujemy: 1 bakłażana, 2 jajka, 80 g bułki tartej, 70 g mąki, 50 g twardego sera i ulubione zioła oraz przyprawy.

Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Wystarczy w jednej miseczce roztrzepać jajka, do drugiej wsypać mąkę, a w trzeciej wymieszać bułkę z tartym serem i przyprawami. Następnie obtaczamy każdy plaster bakłażana z obu stron kolejno w mące, jajku i panierce. Tak przygotowane warzywo układamy na blaszce skropionej oliwą i pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach

Z czym podawać burgery z bakłażana?

Po wyjęciu chrupiących bakłażanowych krążków z piekarnika od razu wypełniamy je usmażonym mięsem, warzywami i ulubionymi sosami. Świetnie sprawdzą się tu zarówno klasyczne dodatki, takie jak wołowy kotlet, ser cheddar, pikle i ketchup, ale warto też przetestować inne warianty smakowe. W połączeniu z chrupiącym na zewnątrz i delikatnym w środku bakłażanem genialnie sprawdzi się lekki burger z kalafiora lub ciecierzycy, a także filet drobiowy, kawałek łososia. Równie pysznie smakują także kotlety z marchewki.