Dyskusja o tym, który majonez jest w Polsce najlepszy, ma miejsce niemal zawsze co roku w okolicach Bożego Narodzenia i Wielkanocy. 

Dzieje się to oczywiście w toku przygotowań do robienia sałatki jarzynowej. Wymiana argumentów między zwolennikami majonezu Kieleckiego a majonezu Winiary stała się w ostatnich latach „nową świecką tradycją”, przynajmniej jeśli chodzi o przestrzeń internetową. 

Z czego robi się majonez?

I chociaż majonez to wyjątkowo prosty sos, składający się z ledwie kilku, niemal zawsze tych samych składników:

  • Jajka
  • Olej
  • Ocet
  • Musztarda
  • Cukier
  • Sól

…to jego smak może się znacząco różnić w zależności od danej marki  i danego producenta. Wie coś o tym Michel Moran, słynny francuski krytyk kulinarny, znany z programu „MasterChef” emitowanego na antenach TVN.

Przybysz znad Sekwany na tyle dobrze zadomowił się nad Wisłą, że poznał dobrze już nasz język, a także nasze przyzwyczajenia kulinarne oraz smaki. 

Pan Michel dobrze zatem wie, jak smakują nasze ulubione majonezy. I cóż, nie ma o nich zbyt dobrego zdania, nawet pomimo tego, że sam słynie z wielkiej dyplomacji i klasy. Także w ocenie rzeczy niekoniecznie mu odpowiadających.

Michel Moran krytykuje polski majonez

Tak czy owak, naszemu majonezowi się od Morana oberwało. I to dość ostro. Tak Francuz wypowiadał się na temat jego smaku w audycji „Wprost przeciwnie” na YouTube:

– Według mnie polski majonez jest niedobry. Jest za słodki. We Francji i Hiszpanii jest ostrzejszy, ma musztardę, ma ocet, jest kwaśniejszy – zauważył znawca tematu.

To jednak nie wszystko. W toku rozważań o smaku naszego dobra narodowego, czyli majonezu, Moran zaczął rozważać, czy mógłby dodać go do przyrządzanych przez siebie jajek na twardo. Odpowiedź nie będzie zbyt miła dla polskich uszu: 

– Sorry za dramat narodowy, ale ja mam francuski majonez - wypalił nagle Francuz.

No cóż. Pozostaje życzyć mu smacznego i zrozumieć, że każdy ma swoje smaki, a o gustach się nie dyskutuje! 

A jeśli i wy nie jesteście przekonani do smaku najbardziej znanych i najczęściej kupowanych polskich majonezów, to zamiast sięgać po francuski czy inny zagraniczny, spróbujcie przyrządzić go sami w domu. Sprawdzony przepis na majonez domowej roboty znajdziecie na naszym serwisie.