To znany paradoks, że kurczak jest zarazem najprostszym i najtrudniejszym do przygotowania składnikiem. Delikatne mięso drobiowe, zwłaszcza z piersi, nie wybacza, łatwo je wysuszyć na wiór. Tym bardziej, kiedy przyrządzamy je w wysokiej temperaturze, na grillu. Ponieważ ma łagodny, dosyć neutralny smak, ogromne znaczenie ma dobór przypraw i ziół, a także czas marynowania. Inspiracją dla wszystkich miłośników barbecue niech będzie kurczak po marokańsku. Pokrywa go mieszanka przypraw, której zazdroszczą szefowie kuchni na całym świecie. 

Marynata do kurczaka z przyprawą ras el hanout 

Oryginalna marokańska mieszanka zawiera około 30 składników. Jej rozbudowana receptura przywodzi na myśli inne słynne zestawy arabskich przypraw, takie jak zatar czy harrisa, a także indyjskie curry. Wbrew pozorom przygotowanie ras el hanout, chociaż brzmi egzotycznie, nie jest wcale trudne, bo składa się z łatwo dostępnych przypraw. Nic się nie stanie, jeśli pominiemy takie mniej popularne elementy jak szafran oraz suszone płatki róż i lawendy, chociaż bardziej dociekliwi mogą poszukać ich w sklepach z produktami kuchni świata. Marynatę do kurczaka po marokańsku doprawimy między innymi kolendrą, kuminem, imbirem, cynamonem i słodką papryką. W miarę możliwości warto kupić nasiona w całości i rozetrzeć je na świeżo w moździerzu, dzięki czemu po kuchni rozejdzie się niepowtarzalny aromat. Większość przypraw da się jednak bez problemu dostać w sproszkowanej formie.  

Składniki na kurczaka po marokańsku? 

Składniki: 

  • 800 g piersi z kurczaka (można też wykorzystać filetowane udka z kurczaka lub skrzydełka) 
  • 50 ml oliwy 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • Łyżeczka soli 
  • Łyżeczka cukru 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • ½ łyżeczki kolendry 
  • ½ łyżeczki kurkumy 
  • ½ łyżeczki imbiru 
  • ½ łyżeczki cynamonu 
  • ½ łyżeczki chili 
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • szczypta szafranu (opcjonalnie) 

Jak zrobić kurczaka po marokańsku?

  1. Oczyszczamy pierś kurczaka z błonek i żyłek. Lekko ją rozbijamy (najlepiej między dwoma kawałkami folii spożywczej), żeby uzyskać kawałki równej grubości.  
  2. Obieramy czosnek. Siekamy go lub przeciskamy przez praskę. Umieszczamy w miseczce. Dodajemy sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Mieszamy.  
  3. Polewamy filety marynatą. Rozsmarowujemy ją, tak żeby pokryła całe mięso. Przykrywamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Kurczak po marokańsku powinien się marynować przez co najmniej 2 godziny, ale optymalny czas to 8 godzin. Dobrze jest przyrządzić go dzień przed planowanym grillowaniem. 
  4. Filety układamy na rozgrzanym ruszcie, na środkowej półce. Grillujemy przez około 5 minut na każdą stronę. Kurczak jest gotowy, kiedy zmieni kolor, równomiernie się zarumieni i stanie się sprężysty w dotyku. Mieszanka przypraw ras al hanout to także świetna marynata do szaszłyków z kurczaka. Danie przyrządzamy podobnie, ale dzielimy mięso na mniejsze kawałki i nadziewamy na szpikulce. 

Z czym podawać kurczaka po marokańsku? 

Wybór najlepszej marynaty do kurczaka to już duża część sukcesu. Ale warto też zastanowić się nad dodatkami, które podkreślą smak grillowanego mięsa i wpasują się na stół nakryty w ciepły letni dzień. Przede wszystkim polecamy posypać kurczaka przed podaniem świeżo posiekaną kolendrą, opcjonalnie skropić pikantną aromatyzowaną oliwą i sokiem z cytryny. Świetnie pasują do niego takie dodatki jak: 

  • sałatka z kaszy kuskus z rodzynkami, 
  • tabbouleh
  • kiszona cytryna, 
  • bakłażan z grilla
  • pieczona ciecierzyca, 
  • ryż z szafranem.