Jeśli jesteście fanami ciast z jabłkami, ale znudziła się wam już tradycyjna szarlotka na kruchym cieście, to mamy dla was coś specjalnego. Wystarczy dorzucić 1 dodatek, a otrzymacie pyszne i efektowne ciasto 2w1, a pracy tyle, co nic. Wymieszajcie kilka składników w jednej misce, wylejcie na blachę i gotowe. Bez zagniatania, ubijania, ucierania i wałkowania. Genialny przepis.
Jak zrobić szarlotkę inaczej? Prosty pomysł na ciasto 2w1
W cukierniach i na wielu imprezach rodzinnych spotykamy dziesiątki przepisów na ciasta z jabłkami. Oprócz klasycznego jabłecznika pojawia się też szarlotka z pianką, bezą czy budyniem, jednak pewien wariant jest wyjątkowo pyszny i efektowny, a zdecydowanie za mało się o nim mówi. Ten genialny wypiek to tak zwany sero-jabłecznik, czyli po prostu szarlotka z twarogiem. Taką wersję ciasta z jabłkami robi się równie szybko i prosto, ale w smaku otrzymujemy połączenie sernika i szarlotki, co zawsze robi furorę na stole. Zobaczcie ten nietypowy przepis i koniecznie go przetestujcie, a prawdopodobnie po pierwszym spróbowaniu zagości już na stałe w waszym deserowym menu.
Przepis na sero-jabłecznik
Składniki:
- 250 g twarogu
- 2 duże jabłka
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 500 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- opcjonalnie: garść rodzynek
Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy, wydrążamy z gniazd nasiennych, a następnie i kroimy w dość cienkie plasterki lub średniej wielkości kostkę.
2. W misce mieszamy mąkę, jajka, olej, śmietanę, twaróg i cukier. Dorzucamy do ciasta jabłka (jeśli chcecie dodawać rodzynki, to wsypcie je również w tym momencie) i wszystko dokładnie łączymy.
3. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy tam prażone jabłka. Na owoce wylewamy ciasto i wkładamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 60-70 minut.