Kto powiedział, że domowa szarlotka musi być tucząca i pełna cukru? Wystarczy skorzystać ze sprytnego triku i zamiast mąki, wykorzystać pewien zamiennik. Popularne złociste drobinki pomogą wam nie tylko uzyskać odpowiednią konsystencję oraz pyszny smak, ale i nasycą na długo. Zobaczcie ten prosty przepis i koniecznie przetestujcie go tej jesieni.

Szarlotka bez mąki - z czego ją zrobić?

Szarlotka bez mąki brzmi dziwnie, ale to bardzo dobry pomysł. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej czy pełnoziarnistej użyjecie kaszy jaglanej. Co więcej, tych złocistych drobinek nie trzeba będzie nawet wcześniej gotować ani prażyć. Wystarczy tylko wypłukać surową kaszę i wymieszać ją z tartymi jabłkami i ulubionymi dodatkami. Na koniec wszystko przerzucamy do blachy i zapiekamy w piekarniku. Tak powstanie przepyszna, sycąca i wartościowa dla zdrowia szarlotka jaglana, którą można zajadać bez martwienia się o kilogramy.

Mało tego, szarlotka jaglana nie wymaga też dodatku cukru, bo świetnie zastąpi go garść rodzynek. Nie każdy jednak lubi ten składnik, więc, zamiast niego można też dodać suszone śliwki czy nawet morele. W ten sposób wypiek nabierze odpowiedniej słodkości, ale będzie znacznie zdrowszy.

Przepis na szarlotkę bez mąki

Składniki:

  • 1 kg obranych jabłek
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 garść rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i odcedzamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie mieszamy je z kaszą. Dodajemy cynamon i rodzynki, a potem łączymy wszystko i wykładamy na blachę. Gotowa szarlotka jaglana najlepiej piecze się przykrywa od góry papierem do pieczenia. Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 65 minut, po czym zdejmujemy papier i dopiekamy kolejne 20 minut. 

 

Źródło: odbrzuszka.pl