Młoda kapusta z dodatkami to smak dzieciństwa, który był jedzony zarówno na ciepło, jak i w formie surówki. Biała kapusta ma wiele witamin i minerałów, dlatego warto ją zjadać już w młodej formie. Pamiętam, jak babcia szatkowała ją specjalnym nożykiem, uwijając się z tym bardzo szybko. Dodawała zaskakujący składnik, który zwykle lądował w ulubionej zupie. Wypróbujcie ten przepis i użyjcie malaksera z Lidla, który bardzo ułatwił mi pracę.

Malakser - tarka elektryczna z Lidla SilverCrest

Malakser-tarka elektryczna z Lidla doskonale sprawdziła się w kuchni mojej mamy. Ma problemy z cieśnią nadgarstka, dlatego też to super sprzęt, który ułatwia pozornie łatwe czynności. Dzięki niej może z łatwością kroić, ucierać i trzeć warzywa, owoce oraz orzechy. Ma specjalne nasadki, a jest ich aż 5!

Wkład do krojenia (1 x drobno i 1 x grubo), wkład do tarcia (1 x drobno i 1 x grubo), wkład do ucierania. Co ważne, jest zmontowana z dużym wlotem do wkładania i popychaczem – bez konieczności wcześniejszego krojenia na równe części. Możecie dodatkowo myć części w zmywarce w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Sprawdźcie jej super cenę.

Jak wspominają ją zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:

Bardzo dobra tarka do warzyw, kupiłam z myślą o tarciu ziemniaków na placki ziemniaczane. I jestem z efektu bardzo zadowolona. Polecam!

Funkcjonalny ,przydatny w kuchni, spełnił moje oczekiwania. Wygląda solidnie i bardzo dobrze wykonany będzie służył pewnie wiele lat.

Tarka elektryczna w stosunkowo niewielkich rozmiarach daje wręcz idealne możliwości ścierania zarówno miękkich, jak i twardych składników, od owoców, przez wypieki, po twarde orzechy. Tnie na drobne i grube trociny oraz cienkie i grube plastry.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty z kiszonymi ogórkami?

Surówka z białej kapusty do tej pory kojarzyła mi się jedynie z marchewką oraz sokiem z cytryny. Niektórzy wolą wersję z majonezem oraz pietruszką - możliwości jest bardzo wiele. Jednak sekretnym elementem mojej babci są kiszone ogórki, które zawsze wyjmowała ze słoika z piwnicy. Kisiła swoje, własnoręcznie uprawiane w ogródku, dlatego miały świetny smak. Sprawdźcie poniżej jej przepis z notatnika:

Składniki:

  • pół główki białej kapusty,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypta mielonego pieprzu,
  • szczypta mielonego kminku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 duże ogórki kiszone.

Przygotowanie:

Kapustę białą  przetnijcie na pół i wymyjcie dokładnie z piasku i drobnych nieczystości. Następnie poszatkujcie ją za pomocą malaksera z Lidla lub nożyka do szatkowania. Delikatnie ubijcie tłuczkiem w misce i doprawcie pieprzem i kminkiem.

Wlejcie sok z cytryny i olej. Następnie zetrzyjcie ogórki kiszone i pozbądźcie się twardszej skórki. Wymieszajcie surówkę z młodej kapusty i pozostawcie na około 20 minut do przegryzienia, a najlepiej na 2-3 godziny.

Do czego surówka z białej kapusty?

Ta surówka pasuje praktycznie do każdego dania obiadowego. Fantastycznie uzupełnia kotlet schabowy, czy mielony, będzie idealna do pieczonej ryby, ale też doda świeżości do dań z grilla.