Surówka z białej kapusty to stały bywalec na wielu stołach. Jest smaczna, tania i pasuje do każdego dania. Fantastycznie współgra zarówno z mięsami, kotletami i pieczeniami, jak również z rybami i daniami z warzyw. Czasem jednak wychodzi ona dość mdła i bez wyrazu. Jak zrobić surówkę z białej kapusty, aby zachwycała aromatem i smakiem? Kluczem do sukcesu jest mały kawałeczek pewnego dobrze znanego składnika. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie przetestujcie klasyczny przepis z tym twistem.

Co dodać do surówki z kapusty, aby podkręcić jej smak?

Lubicie surówkę colesław, ale w domu nie wychodzi wam tam smaczna, jak w restauracjach? Jako że kapusta sama w sobie jest dość delikatna, kluczowe są tu odpowiednie przyprawy i dodatki. Przyda się więc nie tylko dawka soli i świeżo mielonego pieprzu, ale również szczypta cukru dla zbalansowania wszystkich smaków. Oprócz tego warto dodać też 1 dodatkowy produkt, który nie występuje w podstawowych przepisach. Sekretnym składnikiem doświadczonych kucharzy jest chrzan. Oczywiście możemy użyć takiego ze słoiczka, ale najsmaczniejszy bez wątpienia będzie świeżo starty korzeń chrzanu. Na sporą miskę surówki z całej główki kapusty wystarczy już niewielki kawałek długości około 3 centymetrów. Taki dodatek kupimy za grosze w większości warzywniaków i dużych marketów.

Co daje chrzan w surówce?

Taki dodatek nie tylko doda całości pikantnej nuty i fantastycznego aromatu, ale sprawi też, że surówka będzie znacznie zdrowsza. Wszystko dlatego, że chrzan działa jak naturalny antybiotyk, łagodząc kaszel i katar. Ten pikantny korzeń pobudza też wydzielanie soków żołądkowych, przez co przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie.