Tarte buraczki, mizeria czy marchewka ze śmietaną to pyszne dodatki do obiadu, ale takie klasyczki z czasem mogą się nam przejeść. Szukamy wtedy ciekawszych pomysłów, przeglądając przepisy na surówki z nietypowymi dodatkami i tu pojawia się ten przysmak. Takiej surówki jeszcze nie jedliście, choć wcale nie jest wymyślna i wymaga tylko kilku składników. Cały efekt robią jednak 2 słodkie dodatki.
Oryginalna surówka do obiadu
Jednym z takich oryginalnych, choć całkiem prostych w przygotowaniu receptur jest surówka familijna. Aby ją zrobić, bazujemy na zwykłej białej kapuście z jabłkiem i marchewką, ale wzbogacamy to dodatkiem ananasa i suszonej żurawiny. Takie połączenia smakuje genialnie, a do tego jest bardzo zdrowa. Kapusta to skarbnica witaminy C, E, K oraz witamin z grupy B, a marchew jest źródłem cennej dla wzroku witaminy A. Suszona żurawina słynie natomiast ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych oraz przeciwgrzybiczych, co sprawia, że jest szczególnie pomocna w walce z infekcjami pęcherza czy wrzodami żołądka.
Przepis na surówkę familijną
Składniki:
- pół małej główki białej kapusty
- 1 plaster ananasa z puszki
- 1 marchew
- 1 jabłko
- 1 duża garść suszonej żurawiny
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i cienko szatkujemy. Następnie solimy, gnieciemy ją w dłoniach i odstawiamy na 5 minut. Żurawinę namaczamy w wodzie i również odstawiamy na 5 minut.
2. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy w cienkie paseczki.
3. Kapustę odcedzamy z zebranego soku, a następnie łączymy ją ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Dodajemy też majonez, musztardę, sok z cytryny i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.