Tarte buraczki, mizeria czy marchewka ze śmietaną to pyszne dodatki do obiadu, ale takie klasyczki z czasem mogą się nam przejeść. Szukamy wtedy ciekawszych pomysłów, przeglądając przepisy na surówki z nietypowymi dodatkami i tu pojawia się ten przysmak. Takiej surówki jeszcze nie jedliście, choć wcale nie jest wymyślna i wymaga tylko kilku składników. Cały efekt robią jednak 2 słodkie dodatki.

Oryginalna surówka do obiadu

Jednym z takich oryginalnych, choć całkiem prostych w przygotowaniu receptur jest surówka familijna. Aby ją zrobić, bazujemy na zwykłej białej kapuście z jabłkiem i marchewką, ale wzbogacamy to dodatkiem ananasa i suszonej żurawiny. Takie połączenia smakuje genialnie, a do tego jest bardzo zdrowa. Kapusta to skarbnica witaminy C, E, K oraz witamin z grupy B, a marchew jest źródłem cennej dla wzroku witaminy A. Suszona żurawina słynie natomiast ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych oraz przeciwgrzybiczych, co sprawia, że jest szczególnie pomocna w walce z infekcjami pęcherza czy wrzodami żołądka.

Przepis na surówkę familijną

Składniki:

  • pół małej główki białej kapusty
  • 1 plaster ananasa z puszki
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 1 duża garść suszonej żurawiny
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i cienko szatkujemy. Następnie solimy, gnieciemy ją w dłoniach i odstawiamy na 5 minut. Żurawinę namaczamy w wodzie i również odstawiamy na 5 minut.

2. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy w cienkie paseczki. 

3. Kapustę odcedzamy z zebranego soku, a następnie łączymy ją ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Dodajemy też majonez, musztardę, sok z cytryny i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.