Kruche ciasto jest podstawą wielu tart, serników, mazurków, ciast owocowych. Wykonuje się je głównie z mąki, cukru, masła i ewentualnie żółtek. Choć jego przygotowanie nie wydaje się trudną sztuką, to okazuje się, że nieumiejętne rozwałkowanie ciasta może popsuć cały efekt.

W jaki sposób najlepiej rozwałkować ciasto?

Zagniecione ciasto najpierw należy zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 45 minut. Sprawi to, że nie będziecie mieć potem problemów z jego wałkowaniem i przeniesieniem do formy. Schłodzone ciasto rozwałkujcie między dwoma arkuszami folii lub papieru do pieczenia. Dzięki temu unikniecie niepotrzebnego podsypywania mąką.

Potem nawińcie ciasto na oprószony mąką wałek i przenieście do formy. Bardzo ważne jest również, żeby podczas wyrabiania ciasta nie dosypywać zbyt dużo mąki, ponieważ po upieczeniu będzie twarde i mniej smaczne.

Inne wskazówki, żeby ciasto wyszło perfekcyjnie kruche

Patentem, który również sprawi, że wasze ciasto wyjdzie doskonale kruche jest schowanie blachy z nim do zamrażarki na 10 minut. W ten sposób delikatnie zastygnie i nie będzie kurczyło się w czasie pieczenia.

Poza schłodzonymi składnikami na ciasto, zimny powinien być także nóż, którego używacie do siekania masła z żółtkiem, śmietaną i mąką. Dzięki temu wyjdzie ono kruche i bardzo delikatne.