Zanim wybierzecie odpowiedni sposób, przede wszystkim określcie, do czego potrzebujecie masła (w jakiej ilości) - do śniadania czy np. do przygotowania ciasta? Od tego zależy dobór metody.

Roztapianie masła w mikrofalówce

Jeśli zależy wam na większej ilości masła, dobrym pomysłem na pierwszy rzut oka może się wydawać roztopienie go w mikrofalówce. Jest to jednak dość ryzykowne. Dlaczego? Użycie do ciasta jeszcze gorącego roztopionego masła grozi ścięciem i ugotowaniem jajek, które wcześniej dodawaliście do masy. A to z kolei oznacza w krótkiej perspektywie czasu zakalec. Dodatkowo, jeśli rozgrzejecie masło zbyt szybko lub w zbyt wysokiej temperaturze, może ono w środku "strzelać" po całej mikrofalówce. Jeśli koniecznie chcecie roztopić masło w ten sposób, umieśćcie je na szerokim, płaskim talerzu i przykryjcie folią spożywczą.

Roztapianie masła metodą na tarcie lub skrobanie

Jeśli potrzebujecie mniejszej ilości, "musicie skrobać, bo jest zmarznięte". Oprócz skrobania nożem dobrą metodą jest też starcie masła na tradycyjnej tarce kuchennej lub mandolinie - na średnich lub grubych oczkach. Podczas ścierania powstaną kawałki, które zmiękną zdecydowanie szybciej niż duży blok i wytworzy się też ciepło, które sprawi, że masło w starciu z wami "wymięknie" - dosłownie i w przenośni. 

GettyImages

Zmiękczanie masła tłuczkiem, wałkiem lub łyżką

Ten sposób wymaga siły - jest więc doskonały dla tak zdeterminowanych, jak niecierpliwych i poirytowanych osób. Włóżcie masło do torebki na żywność (najlepiej do zamrażania) i zacznijcie uderzać w masło tłuczkiem lub drewnianą łyżką. Możecie też potraktować je jeszcze ostrzej - rozwałkować na papierze do pieczenia. 

Roztapianie masła metodą na szklankę

Masło rozmiękczycie także za pomocą szklanki o dużej średnicy lub miseczki. Wyłóżcie masło do miseczki lub na płaski talerz. Nalejcie do szklanki lub do miski wrzącej wody i odczekajcie minutę. Następnie wylejcie wodę i odwróćcie naczynie do góry dnem. Umieśćcie pod nią kawałek masła. Pod taką "szklarnią" masło wkrótce zacznie topnieć. 

Zmiękczanie masła pod maselniczką 

Potrzebujecie ceramicznej, pustej maselniczki. Rozgrzejcie ją (pustą, bez masła w środku) w gorącej wodzie lub nagrzanym piekarniku. Włóżcie do środka kostkę masła i zamknijcie. Po chwili powinno zacząć tajać.