Nie macie pomysłu na obiadowe danie z kiełbasy? Zamiast po prostu ją nacinać i smażyć na patelni lub zapiekać z cebulą, następnym razem przygotujcie coś ciekawszego i jeszcze smaczniejszego. Wystarczy wziąć tarkę, dużą miskę i kilka tanich składników, a całość będzie gotowa w dosłownie 10 minut. Spróbujcie tego wyjątkowego przepisu, a będziecie wracali do niego co tydzień.

Co można zrobić z kiełbasy na szybko?

Często wykorzystujemy pokrojoną kiełbasę jako dodatek do bigosu czy jajecznicy lub na zimno, jako składnik sałatek, jednak mało kto decyduje się, aby ścierać ją na tarce, dlatego ten przepis zaskakuje każdego. Okazuje się natomiast, że starta kiełbasa zalana kefirem i wymieszana z jajkiem, mąką oraz serem tworzy szybką masę na przepyszne placki. Do takiego zestawu podstawowego wystarczy już tylko dodać aromatyczne przyprawy i usmażyć całość na patelni.

Oczywiście takie bazowe placki z kiełbasą i serem można wzbogacać przeróżnymi dodatkami, dodając do masy na przykład kukurydzę z puszki, plasterki oliwek czy drobno posiekane suszone pomidory bądź kapary. Wszystko zależy tu już tylko od waszych preferencji, a jedynym, czego musicie dopilnować, są odpowiednie proporcje suchych i mokrych składników, czyli stosunek mąki do kefiru i jajek. Zobaczcie, ile czego dodać, aby ciasto wyszło perfekcyjnie.

Prosty przepis na placki z kiełbasy

Składniki:

  • 150 g ulubionej kiełbasy,
  • 150 g sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 300 ml kefiru,
  • 70 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kiełbasę i ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, a szczypiorek drobno siekamy. Kefir mieszamy dokładnie z jajkami, a gdy stworzą jednolitą masę, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz wszystkie przyprawy. Na koniec dodajemy starty ser z kiełbasą oraz szczypior i wszystko dokładnie mieszamy. 

Tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy przez około 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe placki z kiełbasą i serem najlepiej smakują na gorąco, polane keczupem lub sosem czosnkowym.