Proste, pożywne i sycące śniadanie to podstawa. A jeśli do tego możemy uniknąć wyrzucania żywności, to już lepiej być nie może. To też dobra opcja na upały, bo wystarczy tylko kilka ruchów ręką, opiekacz i gotowe. Co ważne, to także dobra opcja na drugie śniadanie, a także na wynos do szkoły, pracy lub do koszyka piknikowego. Tosty bananowe uwielbiają też małe dzieci, bo nie dość, że są słodkie, to i wygodne - mieszczą się w ich małych rączkach. To świetna alternatywa dla placków z bananami.

Jak zrobić chlebowe tosty z bananem?

Potrzebne są nam tylko dwa składniki, specjalny wykrawacz o okrągłym kształcie lub szklanka. I do tego oczywiście opiekacz do chleba, ale nie musi mieć dużej mocy. Na jedną porcję potrzebujemy dwóch kromek chleba i pół większego banana - ilość porcji możemy zwiększać, dostosowując ją do swoich potrzeb. Do takiego śniadania można zużyć czerstwe pieczywo. Na tosty z bananem przygotujcie:

  • banany
  • chleb tostowy lub zwykły, biały chleb pszenny

Podpowiadamy, jak w szybki i prosty sposób przygotować pyszne i pożywne śniadanie bez grama cukru, dodawanego oczywiście oddzielnie. Pamiętajmy, że w pieczywie i bananach znajduje się już cukier.

  1. Kromkę chleba tostowego układamy na desce lub na talerzu.
  2. Banana obieramy ze skórki, kroimy go na pół i kładziemy na kromce chleba. Rozgniatamy go widelcem, ale delikatnie, żeby nie zrobić dziur w chlebie. Drugą opcją jest rozdrobnienie go w miseczce i przełożenie na kanapkę. Nadal w tym celu używamy widelca, ponieważ w masie powinny zostać kawałki owoców. Ważne, żeby bananowa pulpa znajdowała się na środku, bo reszta pieczywa nie będzie nam potrzebna do tego dania.
  3. Chleb z bananem przykrywamy drugą kromką, tym razem bez niczego.
  4. Na środku kanapki kładziemy szklankę, dociskamy ją - chodzi o to, żeby uzyskać, ładne, poręczne kółko. W tym celu można użyć również specjalnego większego wykrawacza.
  5. Takie kółeczka przekładamy do opiekacza, zamykamy go, co powoduje, że warstwy dobrze się połączą. Wyjmujemy je po kilku minutach, powinny się ładnie zrumienić.
  6. Skrawków pieczywa nie trzeba wyrzucać, bez problemu można zrobić z nich grzanki z chleba tostowego. Można też opiekać całe tosty, bez wcześniejszego wycinania. Są też opiekacze, z których wychodzą trójkątne kanapeczki.

Przepis podejrzeliśmy na Instagramie @lezatttbanget:

źródło: Instagram/@lezatttbanget

Co dodać do bananowych tostów?

Jak w zasadzie każdy przepis, również ten można zmodyfikować. Jeśli wydaje się wam, że sam banan to za mało lub już wam się przejadły zwykłe tosty - wystarczy odświeżyć przepis. Najpierw warto przetestować wersję, którą Amerykanie jedzą prawie codziennie. A mianowicie chodzi o masło orzechowe (z orzeszków ziemnych) i banany na toście. Wydaje się dziwne? Tylko dopóki nie spróbujecie. Żeby nie było tak sucho, przesmarujcie kromkę chleba dżemem, najlepiej o konsystencji galaretki. Co jeszcze można zmienić?

  • zamiast masła z orzeszków ziemnych, wybierzmy masło z orzechów włoskich, laskowych lub z pistacji,
  • banany z dżemem to też dobra opcja, wybierajmy te o bardziej wyrazistych smakach, może być: truskawkowy, malinowy, wiśniowy, z czerwonej lub z czarnej porzeczki,
  • krem czekoladowy ze sklepu lub domowy bez dodatku utwardzonych tłuszczów i ogromnych ilości cukru - wystarczy uprażyć orzechy laskowe, zdjąć z nich skórki i połączyć z roztopioną czekoladą bezcukrową, może nawet być biała,
  • zdrowe posypki, na przykład z pokruszonych orzeszków, które można wcześniej podgrzać na suchej patelni - taki smak jest niepowtarzalny,
  • uprażone płatki owsiane - same lub z miodem.

Innych świeżych owocowych nie polecamy, ponieważ mogą nieprzyjemnie rozmoczyć chleb. Chyba, że wybierzemy te mniej soczyste i zjemy je od razu po przygotowaniu. W takim przypadku można na bananach położyć maliny, truskawki, borówki, jagody lub wiśnie. Ewentualnie sprawdzą się też suszone owoce, na przykład morele, śliwki, daktyle (z nimi będzie już bardzo słodko), figi, rodzynki.

Z czym podać tosty bananowe?

Obok tostów na talerzyku można położyć inne dodatki. Najczęściej będą to te, które można włożyć również do środka, czyli dżemy i konfitury, krem czekoladowy lub pistacjowy. Furorę zrobić również nieśmiertelna bita śmietana, a także gałka lodów śmietankowych, czekoladowych, bananowych lub z orzeszków ziemnych. Na talerzu można położyć też dodatkowo świeże owoce, tym razem dowolne, dopasowane do naszych upodobań. Sprawdzi się też kilka różnych owoców lub wersji dla niezdecydowanych, sałatka owocowa.