Tradycyjny obiad to kotlety mielone, schabowe lub pulpety. Czasami jednak warto poeksperymentować w kuchni i przyrządzić coś bardziej spektakularnego. Idealnie sprawdzi się wtedy rolada z kurczaka. Jeśli wykorzystacie jeden trik – wyjdzie naprawdę obłędna w smaku.
Patent na pyszną i soczystą roladę
Co zrobić, żeby rolada z kurczaka doskonale smakowała i po prostu rozpływała się w ustach? Przede wszystkim przygotujcie to danie z całego kurczaka, a nie z filetu. Rolada wyjdzie wtedy bardziej soczysta.
Najpierw pokrójcie kurczaka, oddzielając kości, jednak nie odcinajcie tłuszczu i skóry – zostawcie ją na mięsie. za wspaniały smak odpowiada też pyszne nadzienie, zrobione z bazylii. To właśnie ono nadaje całej potrawie wyjątkowego aromatu.
Przepis na domową roladę z kurczaka
Potrzebne składniki:
- kilka ząbków czosnku
- masło,
- kurczak (niewielkie podudzie),
- musztarda,
- sól i cukier (dla smaku),
- bazylia (lub pietruszka, koper, szpinak)
- orzechy.
Sposób przygotowania:
- Najpierw pokrójcie kurczaka i oddzielcie go od kości.
- Posólcie kawałeczki kurc
- zaka, połóżcie na nich cienkie ząbki czosnku i delikatnie oprószcie cukrem.
- Mięso przykryjcie folią spożywczą i delikatnie ubijcie tłuczkiem.
- Posmarujcie kawałki kurczaka musztardą.
- Do blendera wrzućcie kilka obranych ząbków czosnku, cebulę oraz posiekaną bazylię. Dodajcie też masło i orzechy. Całość porządnie zmiksujcie.
- Lekko posmarujcie masłem folię spożywczą i połóżcie na niej kawałki kurczaka z pastą z blendera.
- Mięso z pastą zawińcie szczelnie w folię.
- Na koniec ugotujcie lub upieczcie rolady.