Tradycyjny obiad to kotlety mielone, schabowe lub pulpety. Czasami jednak warto poeksperymentować w kuchni i przyrządzić coś bardziej spektakularnego. Idealnie sprawdzi się wtedy rolada z kurczaka. Jeśli wykorzystacie jeden trik – wyjdzie naprawdę obłędna w smaku.

Patent na pyszną i soczystą roladę

Co zrobić, żeby rolada z kurczaka doskonale smakowała i po prostu rozpływała się w ustach? Przede wszystkim przygotujcie to danie z całego kurczaka, a nie z filetu. Rolada wyjdzie wtedy bardziej soczysta.

Najpierw pokrójcie kurczaka, oddzielając kości, jednak nie odcinajcie tłuszczu i skóry – zostawcie ją na mięsie. za wspaniały smak odpowiada też pyszne nadzienie, zrobione z bazylii. To właśnie ono nadaje całej potrawie wyjątkowego aromatu. 

Przepis na domową roladę z kurczaka

Potrzebne składniki:

  • kilka ząbków czosnku
  • masło,
  • kurczak (niewielkie podudzie),
  • musztarda,
  • sól i cukier (dla smaku),
  • bazylia (lub pietruszka, koper, szpinak)
  • orzechy.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw pokrójcie kurczaka i oddzielcie go od kości.
  2. Posólcie kawałeczki kurc
  3. zaka, połóżcie na nich cienkie ząbki czosnku i delikatnie oprószcie cukrem.
  4. Mięso przykryjcie folią spożywczą i delikatnie ubijcie tłuczkiem.
  5. Posmarujcie kawałki kurczaka musztardą.
  6. Do blendera wrzućcie kilka obranych ząbków czosnku, cebulę oraz posiekaną bazylię. Dodajcie też masło i orzechy. Całość porządnie zmiksujcie.
  7. Lekko posmarujcie masłem folię spożywczą i połóżcie na niej kawałki kurczaka z pastą z blendera.
  8. Mięso z pastą zawińcie szczelnie w folię.
  9. Na koniec ugotujcie lub upieczcie rolady.