Nie ma to, jak udka z kurczaka na obiad. Jak zrobić je, aby były idealnie soczyste i rozpływały się w ustach, a jednocześnie nie wymagały zbyt dużo pracy i poświęconego czasu? Ten przepis to ulubiony wybór wszystkich zapracowanych pań domu. Mało przygotowań, krótka lista składników, a efekt zachwycający.

Jak zrobić najlepsze udka z kurczaka?

Aby pieczone udka były soczyste i aromatyczne, warto ułożyć je na suchym ryżu i zapiec w zalewie na bazie wody, koncentratu pomidorowego oraz przypraw. To najlepszy i najprostszy sposób na miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz mięso. Co więcej, przygotowując udka na ryżu, robimy cały obiad w jednym naczyniu, więc zyskujemy mnóstwo czasu i nie musimy zmywać niezliczonej ilości garnków i patelni. Taki przepis jest więc strzałem w dziesiątkę, kiedy nie mamy czasu na wielkie gotowanie i chcemy szybko przygotować posiłek dla większej ilości osób.

Udka pieczone na ryżu - przepis

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 300 gramów ryżu
  • 200 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 l wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Z papryki wyjmujemy gniazdo nasiennie i kroimy ją w dość dużą kostkę. 

2. Udka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy je mieszanką papryki słodkiej i ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku.

3. W misce przygotowujemy zalewę z wody, koncentratu pomidorowego, cukru, masła i lubczyku.  

4. Naczynie żaroodporne wysypujemy suchym ryżem. Na nim układamy połowę pieczarek i papryki, a następnie przyprawione udka. Wszystko posypujemy resztą pokrojonych warzyw i polewamy wcześniej przygotowaną zalewą.

5. Udka na ryżu pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 60-70 minut.