Nie ma to, jak udka z kurczaka na obiad. Jak zrobić je, aby były idealnie soczyste i rozpływały się w ustach, a jednocześnie nie wymagały zbyt dużo pracy i poświęconego czasu? Ten przepis to ulubiony wybór wszystkich zapracowanych pań domu. Mało przygotowań, krótka lista składników, a efekt zachwycający.
Jak zrobić najlepsze udka z kurczaka?
Aby pieczone udka były soczyste i aromatyczne, warto ułożyć je na suchym ryżu i zapiec w zalewie na bazie wody, koncentratu pomidorowego oraz przypraw. To najlepszy i najprostszy sposób na miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz mięso. Co więcej, przygotowując udka na ryżu, robimy cały obiad w jednym naczyniu, więc zyskujemy mnóstwo czasu i nie musimy zmywać niezliczonej ilości garnków i patelni. Taki przepis jest więc strzałem w dziesiątkę, kiedy nie mamy czasu na wielkie gotowanie i chcemy szybko przygotować posiłek dla większej ilości osób.
Udka pieczone na ryżu - przepis
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- 300 gramów ryżu
- 200 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 0,5 l wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki suszonego lubczyku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Z papryki wyjmujemy gniazdo nasiennie i kroimy ją w dość dużą kostkę.
2. Udka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy je mieszanką papryki słodkiej i ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku.
3. W misce przygotowujemy zalewę z wody, koncentratu pomidorowego, cukru, masła i lubczyku.
4. Naczynie żaroodporne wysypujemy suchym ryżem. Na nim układamy połowę pieczarek i papryki, a następnie przyprawione udka. Wszystko posypujemy resztą pokrojonych warzyw i polewamy wcześniej przygotowaną zalewą.
5. Udka na ryżu pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 60-70 minut.