Buraczane ciasto – czemu jest takie pyszne?

Są ciasta, które zjada się z taką przyjemnością, że po jednym skubnięciu pochłania się całą blachę. Takim wypiekiem jest niewątpliwie ciasto z buraka, które swoją aksamitną konsystencją i czekoladowym smakiem łechce nasze kubki smakowe tak, że trudno nam poprzestać na jednym kawałku. Jego aksamitna konsystencja nie wynika jednak z dużej ilości masła czy dodatku śmietany, lecz z buraczanego musu – a to obniża kaloryczność wypieku. Można więc bez wyrzutów sumienia, pozwolić sobie na pyszną dokładkę.

Buraczane ciasto – jak je wykonać?

Buraczane ciasto jest na tyle proste w wykonaniu, że każdy początkujący kucharz może się za nie śmiało zabrać. Do jego wykonania niezbędne są ugotowane buraki. Można je ugotować samodzielnie (ale to niestety zabiera sporo czasu) lub kupić już ugotowane w popularnym dyskoncie.

Do średniej wielkości ciasta będziecie potrzebować:

  • 200 g startych buraków
  • 3 duże jajka o temperaturze pokojowej
  • 150 g miękkiego masła (musicie je wyjąć z lodówki przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem wypieku)
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 20 g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 150 g drobnego cukru

Kiedy składniki będą już przyszykowane, zmiksujcie jajka z cukrem na kogel-mogel, a następnie dodawajcie po kawałku masła. Gdy uzyskacie gładką masę, zacznijcie dosypywać mąkę, sodę, proszek, sól i kakao. Na samym końcu dodajcie starte na drobno, ugotowane buraki. Po zmiksowaniu, ciasto wylejcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej, by miała wymiary 15/30). Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz około 50 minut.

Ciasto marchewkowo-buraczane

A gdyby pójść na kompromis i zamiast wyboru pomiędzy ciastem marchewkowym i buraczanym połączyć te składniki w jednym wypieku i stworzyć ciasto marchewkowo-buraczane? Tak, to możliwe. Jeśli chcecie wykonać tego typu ciasto, oprócz gotowanych, startych buraczków (1 szklanka) potrzebujecie również gotowanej, startej marchewki (1 szklanka). Do tego niezbędne będą: 3 jajka, szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody. Ciasto wykonujemy podobnie jak w przepisie powyżej. Tyle tylko, że zamiast masła dodajemy olej, a zamiast samych buraczków, dodajemy też marchewkę. Tego typu ciasto to doskonała propozycja zarówno dla miłośników marchewkowych i buraczanych wypieków.