Pyzy na słodko - przepis na kluski na parze 

Do przygotowania około 12 sztuk pyz potrzebujesz: 

  • ½ kg mąki pszennej, 
  • 2 żółtka, 
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka, 
  • 20 g cukru,
  • ¼ kostki masła (lekko roztopionego),
  • ⅓ kostki świeżych drożdży (ewentualnie 15 g wersji suchej). 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie pyz rozpocznij od przyrządzenia rozczynu. Wymieszaj drożdże, z cukrem oraz ¼ mleka (podgrzej je, by było letnie). Dodaj 3 łyżki cukru. Składniki na rozczyn odejmij od wszystkich, które potrzebne są do wykonania pyz. Do niewielkiego rondelka przełóż pokruszone drożdże, dodaj cukier i ciepłe mleko. Na koniec zasyp mąką i mieszaj, by pozbyć się wszystkich grudek. Odstaw mieszankę w ciepłe miejsce i przykryj ręcznikiem. Po 30 minutach rozczyn powinien pięknie wyrosnąć. 

  2. Mąkę przesiej do miski, zalej gotowym rozczynem. Resztę składników dołóż do miski, na koniec dodaj roztopione masło. 

  3. Wyrabiaj ciasto około 5 minut, tak by było miękkie. Jeżeli możesz, nie dosypuj mąki. Ciasto będzie się lekko kleić, ale dzięki temu pyzy zachowają puszystość.

  4. Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce, tak jak rozczyn, na około godzinę.

  5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, chwilę wyrabiaj. Rozpocznij formowanie pyz. Średnio, jedna powinna ważyć 50-70 gramów. Uformowane kulki odkładaj na posypany mąką blat. Odczekaj 20 minut do ich ponownego wyrośnięcia. 

  6. Pyzy możesz parować na dwa sposoby. Wsadź sitko do garnka, do którego nalejesz około ¼ pojemności wody. Po jej zagotowaniu połóż pyzy na sitku, a całość przykryj pokrywką. Paruj je około 8-10 minut. Uwaga! Pyzy dość rosną - nie układaj ich ściśle obok siebie. Jeżeli nie masz pasującego do garnka sitka, spróbuj parować pyzy przy pomocy gazy. Naciągnij na garnek z woda kawałek materiału i obwiąż go sznurkiem lub gumką.

  7. Uważaj na pyzy - są dość wrażliwe, więc podczas parowania nie unoś pokrywki ani nie zmieniaj drastycznie temperatury. 


Pyzy na słodko - pampuchy z sosem waniliowym i owocami

Przygotuj sos:
Wymieszaj 250 mililitrów śmietany (18%, gęstej), 2-3 łyżki cukru pudru lub innego słodzika oraz cukier waniliowy. Możesz także użyć łyżeczki pasty z wanilii. Wszystko dokładnie połącz.

Pyzy możesz podawać jeszcze ciepłe, z sosem waniliowym i ulubionymi owocami w syropie (które kupisz w większości sklepów) lub świeżymi. 

Zobacz także: Pora na rabarbar! - zobacz 4 łatwe desery z rabarbarem. Zaskocz najbliższych! ->>

Pyzy na słodko - pampuchy z patelni z cynamonem 

Roztop łyżkę masła na patelni. Pyzy przekrój, jak bułki. Smaż do zarumienienia na maśle. Posyp cynamonem i cukrem waniliowym. Podawaj z jogurtem naturalnym lub w wersji bardzo deserowej - z bitą śmietaną. :) 

Pyzy na słodko - pampuchy z tartą bułką 

Klasyczny przepis na kluski na słodko. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła, gdy się roztopi dodaj 2 łyżki tartej bułki. Smaż do zarumienienia. Ciepłe pyzy polej przygotowaną tartą bułką i posyp cukrem. Na talerzu, obok pyz nałóż czubatą łyżkę gęstej śmietany (18%).