Pyzy na słodko - przepis na kluski na parze
Do przygotowania około 12 sztuk pyz potrzebujesz:
- ½ kg mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 20 g cukru,
- ¼ kostki masła (lekko roztopionego),
- ⅓ kostki świeżych drożdży (ewentualnie 15 g wersji suchej).
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie pyz rozpocznij od przyrządzenia rozczynu. Wymieszaj drożdże, z cukrem oraz ¼ mleka (podgrzej je, by było letnie). Dodaj 3 łyżki cukru. Składniki na rozczyn odejmij od wszystkich, które potrzebne są do wykonania pyz. Do niewielkiego rondelka przełóż pokruszone drożdże, dodaj cukier i ciepłe mleko. Na koniec zasyp mąką i mieszaj, by pozbyć się wszystkich grudek. Odstaw mieszankę w ciepłe miejsce i przykryj ręcznikiem. Po 30 minutach rozczyn powinien pięknie wyrosnąć.
- Mąkę przesiej do miski, zalej gotowym rozczynem. Resztę składników dołóż do miski, na koniec dodaj roztopione masło.
- Wyrabiaj ciasto około 5 minut, tak by było miękkie. Jeżeli możesz, nie dosypuj mąki. Ciasto będzie się lekko kleić, ale dzięki temu pyzy zachowają puszystość.
- Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce, tak jak rozczyn, na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, chwilę wyrabiaj. Rozpocznij formowanie pyz. Średnio, jedna powinna ważyć 50-70 gramów. Uformowane kulki odkładaj na posypany mąką blat. Odczekaj 20 minut do ich ponownego wyrośnięcia.
- Pyzy możesz parować na dwa sposoby. Wsadź sitko do garnka, do którego nalejesz około ¼ pojemności wody. Po jej zagotowaniu połóż pyzy na sitku, a całość przykryj pokrywką. Paruj je około 8-10 minut. Uwaga! Pyzy dość rosną - nie układaj ich ściśle obok siebie. Jeżeli nie masz pasującego do garnka sitka, spróbuj parować pyzy przy pomocy gazy. Naciągnij na garnek z woda kawałek materiału i obwiąż go sznurkiem lub gumką.
- Uważaj na pyzy - są dość wrażliwe, więc podczas parowania nie unoś pokrywki ani nie zmieniaj drastycznie temperatury.
Pyzy na słodko - pampuchy z sosem waniliowym i owocami
Przygotuj sos:
Wymieszaj 250 mililitrów śmietany (18%, gęstej), 2-3 łyżki cukru pudru lub innego słodzika oraz cukier waniliowy. Możesz także użyć łyżeczki pasty z wanilii. Wszystko dokładnie połącz.
Pyzy możesz podawać jeszcze ciepłe, z sosem waniliowym i ulubionymi owocami w syropie (które kupisz w większości sklepów) lub świeżymi.
Zobacz także: Pora na rabarbar! - zobacz 4 łatwe desery z rabarbarem. Zaskocz najbliższych! ->>
Pyzy na słodko - pampuchy z patelni z cynamonem
Roztop łyżkę masła na patelni. Pyzy przekrój, jak bułki. Smaż do zarumienienia na maśle. Posyp cynamonem i cukrem waniliowym. Podawaj z jogurtem naturalnym lub w wersji bardzo deserowej - z bitą śmietaną. :)
Pyzy na słodko - pampuchy z tartą bułką
Klasyczny przepis na kluski na słodko. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła, gdy się roztopi dodaj 2 łyżki tartej bułki. Smaż do zarumienienia. Ciepłe pyzy polej przygotowaną tartą bułką i posyp cukrem. Na talerzu, obok pyz nałóż czubatą łyżkę gęstej śmietany (18%).