Urozmaicona, zbilansowana dieta to odpowiedź do dobrego samopoczucia i poziomu cholesterolu w normie. Zaczynając od śniadania, możemy wybrać popularne owsianki czy jaglanki z sezonowymi owocami. Ciekawym wyborem będzie też gryczanka na śniadanie na ciepło. W zabiegane poranki dobrze postawić na urozmaicone kanapki - zamiast masła posmarowane margaryną roślinną, która ze względu na właściwości pomoże utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Na obiad wybierzmy ryby, lekkie potrawki duszone - jeśli smażymy to także na tłuszczu, który nie odbije się negatywnie na naszym. Na kolację postawmy na lekkie sałatki - również te na bazie kasz. Poniżej konkretne przepisy.

Śniadanie na niższy cholesterol

Pożywna owsianka dla osób, które są na diecie normującej poziom cholesterolu, powinna być przygotowana na bazie napoju roślinnego. Najlepiej niesłodzonego, aby to owocami i dodatkami nadać smaku potrawie.

Składniki:

  • 500 ml napoju roślinnego sojowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 200 g płatków owsianych
  • sezonowe owoce
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka suszonej żurawiny

Przygotowanie: napój zagotuj, dodaj płatki owsiane i chwilę gotuj. Nałóż na miski, dodaj plasterki banana, sezonowe owoce, nasiona chia i suszoną żurawinę.

Obiad o niskiej zawartości cholesterolu

Grillowane ryby, warzywa na parze czy duszone mięso - to tylko część z propozycji. Poniżej pomysł na ryby i warzywa.

Składniki:

  • oczyszczony filet z dorsza
  • 200 g różyczek brokuła
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • sól ziołowa
  • pieprz kolorowy

Przygotowanie: w parowarze na najniższym poziomie ułóż umyte i podzielone różyczki brokuła razem z obranymi kawałkami ziemniaków i obraną marchewką pokrojoną na 3 części. Paruj przez ok. 10 minut. Rybę natrzyj przyprawami i dodaj na kolejny poziom parowara. Paruj wszystko razem kolejne 15 minut. Podawaj z bukietem surówek bez śmietany czy majonezu.

Kolacja - kontrola cholesterolu

Sałatka z jarmużem to dobra, całoroczna propozycja na kolację. Liście jarmużu można zamienić szpinakiem, ale pamiętajmy, że jarmuż to skarbnica witaminy K.

Składniki:

  • 10-12 liści jarmużu
  • 1 mango
  • 1 puszka czarnej fasoli lub 200 g ugotowanej
  • 50 g orzechów piniowych
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
  • sok z ½ cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Liście jarmużu umyj i porwij na mniejsze kawałki, usuń zgrubienia. Przed połączeniem z innymi składnikami możesz go przelać wrzątkiem i zahartować zimną wodą. Mango obierz i pokrój w kostkę, a fasolkę z puszki odcedź. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe. Zrób sos, mieszając pozostałe składniki. Ułóż jarmuż, fasole, mango na talerzu, polej sosem i posyp orzeszkami. 

Postaw na te produkty

Dieta dla osób walczących z podwyższonym cholesterolem powinna być skomponowana w oparciu o produkty roślinne, zawierające duże ilości błonnika, witamin i składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz steroli roślinnych. Poza tym warto zwiększyć spożycie tłustych ryb morskich, pełnoziarnistych produktów zbożowych, niektórych nasion (siemienia lnianego) oraz warzyw i owoców: cebuli, buraków, kalafiora, dyni, szpinaku, jabłek, cytrusów, truskawek lub winogron.