Jeśli chcecie zadbać o zdrowie i urodę, nie musicie pędzić do przychodni i gabinetu kosmetycznego. Wystarczy, że będziecie pić 1 szklankę tej magicznej zupy. Jeśli jeszcze nie znacie rosołu kolagenowego, koniecznie poznajcie ten przepis i przetestujcie go we własnych kuchniach. Będziecie zachwyceni rezultatami.

Bulion kolagenowy - właściwości

Bulion kolagenowy to coś więcej niż zwykły rosół. To wyjątkowy wywar na bazie kości, bogaty nie tylko w kolagen, ale i kwas hialuronowy, magnez, potas i wapń. Jego ogromnym walorem jest też glutamina, czyli aminokwas, wzmacniający odporność i przyspieszający regenerację po wysiłku fizycznym oraz urazach. Wszystkie to dobroczynne składniki sprawiają, że za magiczna zupa łagodzi wiele dolegliwości:

  • łagodzi stany zapalne,
  • usprawnia trawienie,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • dba o kondycję jelit,
  • poprawia jakość snu,
  • wzmacnia włosy, skórę i paznokcie,
  • ułatwia odchudzanie.

Ze względu na tak szerokie działanie, bulion kolagenowy polecany jest wszystkim, bez względu na wiek i stan zdrowia. Osobom starszym pomoże na problemy ze stawami czy dolegliwości trawienne, a młodszemu pokoleniu umożliwi detoks i doda sprawności fizycznej. Ta zupa słynie też z właściwości upiększających, gdyż bogactwo naturalnego kolagenu działa lepiej niż wszystkie kremy przeciwzmarszczkowe i drogie zabiegi kosmetyczne. 

Jak zrobić rosół kolagenowy?

Ta zupa jest bulionem kostnym na bazie szpików, korpusów, chrząstek, kurzych łapek czy wołowych mostków. Choć na co dzień niezbyt doceniamy te części mięsa, to właśnie w nich kumuluje się najwięcej zbawiennego dla zdrowia i urody kolagenu. Jednak aby go wydobyć, rosół musi gotować się bardzo długo na i na wolnym ogniu. Absolutne minimum to 4 godziny, ale im dłużej, tym lepiej, gdyż to właśnie dzięki wolnemu gotowaniu powstaje cenna dla zdrowia glutamina. Dobry rosół kolagenowy musi być więc lekko gęsty i zawiesisty, a po wystudzeniu powinien zastygać na galaretę.

Kolejnym niezwykle ważnym składnikiem tego przepisu jest ocet jabłkowy, który pozwala wydobyć z kości pełnię składników odżywczych. Jeśli nie macie go akurat pod ręką, możecie użyć też soku z cytryny jako zamiennika, który zadziała tak samo. Nie musicie się obawiać, gdyż oba te kwaśne składniki w tak niewielkich ilościach nie wpływają na smak rosołu. 

Przepis na rosół kolagenowy

Składniki:

  • 2 kg kości szpikowych
  • 1 kg łapek i szyjek kurzych
  • 0,5 kg podrobów drobiowych
  • 3 litry wody
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pieturszki
  • pół selera
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie kości i korpusy najpierw dokładnie myjemy, a potem wrzucamy do dużego garnka. Wszystko zalewamy wodą z dodatkiem octu i wstawiamy do gotowania na niewielkiej mocy palnika.

2. Kiedy bulion zacznie wrzeć, zmniejszamy grzanie do minimum i zostawiamy na go kilka godzin. Na ostatnie 2 godziny przed końcem gotowania dodajemy warzywa i zioła. 

3. Dopiero na sam koniec dorzucamy przyprawy i przecedzamy wywar przez sito lub gazę.