Bitki wołowe podawane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty to klasyk w polskiej kuchni. Muszą być pokrojone w cienkie plastry i dobrze rozbite, aby były miękkie i kruche. Zdarzyło wam się, że były gorzkie i twarde? Poniżej znajdziecie tego przyczynę!

Dlaczego bitki są twarde i gorzkie?

Idąc do sklepu mięsnego, warto dopytać o najlepsze mięso na konkretną potrawę. Sprzedawca powinien dobrać odpowiedni kawałek do gulaszu, steków czy bitek. W przypadku tych ostatnich najlepszy będzie udziec wołowy, który z reguły jest idealny do zrazów. To najdelikatniejsza część, zaraz po ligawie.

Gorzki posmak w bitkach wołowych może pozostawiać zbyt skarmelizowana cebula czy przypalone przyprawy, takie jak: liść laurowy oraz ziele angielskie. Wybierajmy dodatek słodkiej papryki, marchewki czy pomidorów, aby podbić naturalną słodycz mięsa.

Przepis na bitki wołowe w sosie

Składniki:

  • 500 g mięsa na bitki,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3-4 cebule,
  • jabłko,
  • marchewka,
  • czosnek,
  • suszona słodka papryka,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso z udźca lub na zrazy kroimy na plastry.
  2. Dokładnie rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa.
  3. Obtaczamy w mące i odkładamy na talerz.
  4. Cebulę, marchewkę i jabłka kroimy w kosteczkę.
  5. Mięso podsmażamy wstępnie na rozgrzanej patelni.
  6. Dodajemy warzywa i owoce.
  7. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  8. Dusimy całość przez godzinę na wolnym ogniu.
  9. Jeżeli chcecie, aby danie wyszło jeszcze miększe, najlepiej przygotować je w szybkowarze.
  10. Doprawiamy na koniec do smaku.