Bitki wołowe podawane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty to klasyk w polskiej kuchni. Muszą być pokrojone w cienkie plastry i dobrze rozbite, aby były miękkie i kruche. Zdarzyło wam się, że były gorzkie i twarde? Poniżej znajdziecie tego przyczynę!
Dlaczego bitki są twarde i gorzkie?
Idąc do sklepu mięsnego, warto dopytać o najlepsze mięso na konkretną potrawę. Sprzedawca powinien dobrać odpowiedni kawałek do gulaszu, steków czy bitek. W przypadku tych ostatnich najlepszy będzie udziec wołowy, który z reguły jest idealny do zrazów. To najdelikatniejsza część, zaraz po ligawie.
Gorzki posmak w bitkach wołowych może pozostawiać zbyt skarmelizowana cebula czy przypalone przyprawy, takie jak: liść laurowy oraz ziele angielskie. Wybierajmy dodatek słodkiej papryki, marchewki czy pomidorów, aby podbić naturalną słodycz mięsa.
Przepis na bitki wołowe w sosie
Składniki:
- 500 g mięsa na bitki,
- 2 łyżki mąki,
- 3-4 cebule,
- jabłko,
- marchewka,
- czosnek,
- suszona słodka papryka,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Mięso z udźca lub na zrazy kroimy na plastry.
- Dokładnie rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa.
- Obtaczamy w mące i odkładamy na talerz.
- Cebulę, marchewkę i jabłka kroimy w kosteczkę.
- Mięso podsmażamy wstępnie na rozgrzanej patelni.
- Dodajemy warzywa i owoce.
- Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dusimy całość przez godzinę na wolnym ogniu.
- Jeżeli chcecie, aby danie wyszło jeszcze miększe, najlepiej przygotować je w szybkowarze.
- Doprawiamy na koniec do smaku.