Przepis na piernik dojrzewający bezglutenowy

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej,
  • 200 g mąki ryżowej,
  • 200 g mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki miodu gryczanego lub spadziowego,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • przyprawa do piernika,
  • 3 łyżki marmolady lub dżemu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego,
  • 3 jajka,
  • kostka masła.

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania piernika dojrzewającego bezglutenowego można użyć miksu mąk bezglutenowych lub też wymieszać w równych proporcjach mąkę gryczaną, ryżową i ziemniaczaną.
  2. Wymieszaj mąki ze sobą i dodaj proszek do pieczenia i sodę.
  3. Rozpuść masło i dodaj miód, przyprawy i marmoladę. Po zagotowaniu odstaw do wystygnięcia i wlej roztrzepane jajka.
  4. Wymieszaj masę suchą z masą mokrą i odstaw do glinianego słoiczka i zamknij na około 2-3 tygodnie przed pieczeniem.
  5. Masa przez ten czas zgęstnieje - ponownie ją wymieszaj i upiecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
  6. Tak przygotowany piernik możemy przełożyć masą z kaszki jaglanej oraz marmoladą.

Dobra rada: Jeżeli chcecie, aby po upieczeniu piernik był nieco wilgotniejszy, jeszcze ciepły zawińcie w folię lub papier do pieczenia i pozwólcie, aby woda pozostała w środku wypieku.