Przepis na piernik dojrzewający bezglutenowy
Składniki:
- 200 g mąki gryczanej,
- 200 g mąki ryżowej,
- 200 g mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki miodu gryczanego lub spadziowego,
- 2 łyżki cynamonu,
- przyprawa do piernika,
- 3 łyżki marmolady lub dżemu,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego,
- 3 jajka,
- kostka masła.
Przygotowanie:
- Do przygotowania piernika dojrzewającego bezglutenowego można użyć miksu mąk bezglutenowych lub też wymieszać w równych proporcjach mąkę gryczaną, ryżową i ziemniaczaną.
- Wymieszaj mąki ze sobą i dodaj proszek do pieczenia i sodę.
- Rozpuść masło i dodaj miód, przyprawy i marmoladę. Po zagotowaniu odstaw do wystygnięcia i wlej roztrzepane jajka.
- Wymieszaj masę suchą z masą mokrą i odstaw do glinianego słoiczka i zamknij na około 2-3 tygodnie przed pieczeniem.
- Masa przez ten czas zgęstnieje - ponownie ją wymieszaj i upiecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
- Tak przygotowany piernik możemy przełożyć masą z kaszki jaglanej oraz marmoladą.
Dobra rada: Jeżeli chcecie, aby po upieczeniu piernik był nieco wilgotniejszy, jeszcze ciepły zawińcie w folię lub papier do pieczenia i pozwólcie, aby woda pozostała w środku wypieku.