Lody naturalne, świderki z automatu, a może lody tajskie? Wszyscy kochamy te smakołyki, ale jak wiadomo, nic nie równa się z lodami zrobionymi własnoręcznie. Jak zrobić domowe lody, które udadzą się każdemu? Zapraszamy na poradnik krok po kroku oraz do galerii przepisów, gdzie znajdziecie aż 5 smakowitych receptur!

Jak zrobić domowy sorbet?

Przepis na sorbet to nic innego jak zmiksowane i zamrożone owoce. Jego przygotowanie trwa więc dosłownie chwilę, a najdłuższym etapem tej receptury jest samo mrożnie. Najczęściej spotykamy sorbet truskawkowy, malinowy czy cytrynowy, ale możliwości jest znacznie więcej! Do sorbetu wspaniale nadaje się mango, arbuz, melon, kiwi czy ananas. 

Jak zrobić sorbet? Pierwszym krokiem jest dokładne umycie owoców i ich ewentualne obranie, wydrążenie pestek czy odszypułkowanie. Możemy też użyć mrożonych owoców, które jeszcze bardziej przyspieszą proces chłodzenia sorbetu.

Nasze owoce będą pyszne same w sobie, ale jeśli lubimy słodsze desery, warto dosłodzić je cukrem, syropem, miodem czy słodzikiem. Świetnymi dodatkami do wszelkich owoców będzie też świeża mięta, a także sok i skórka z cytryny lub limonki. Kolejny etap to miksowanie. Aby poszło ono szybko i sprawnie, warto wybrać najwyższej jakości blender. 

Najróżniejsze rodzaje sorbetów z łatwością przygotujemy w blenderze kielichowm Bosch VitaPower Serie 4, który za naciśnięciem jednego przycisku zmiksuje zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Szklany kielich ThermoSafe jest odporny niskie temperatury, a wysokiej jakości ostrza, wykonane ze stali nierdzewnej poradzą sobie ze wszystkimi, nawet mocno zmrożonymi owocami. Wystarczy jednym kliknięciem uruchomić automatyczny program smoothie czy kruszenie lodu, aby nasz sorbet dosłownie robił się sam! 

Umieszczone w kielichu elementy, poprawiają jakość mieszania, sprawiając, że konsystencja jest jeszcze bardziej gładka i puszysta. Dodatkowo, blender zawiera również wielofunkcyjny popychacz, dzięki któremu łatwo zbierzemy ze ścianek wszystkie składniki, bez konieczności otwierania pokrywy...a po miksowaniu, błyskawicznie umyjemy wszystkie części, dzięki opatentowanemu systemowi wyjmowania ostrza EasyKlick.

Jak zrobić domowe lody śmietankowe?

Przepis na lody śmietankowe wymaga tylko kilku składników. Bazą jest masa mleczna lub mleczno-jajeczna. Wystarczy więc rzadka i tłusta śmietanka o zawartości tłuszczu 30 lub 36%. Do tego wystarczy już tylko ulubione słodzidło. Może być to cukier, ale także ksylitol, erytrytol, miód czy syrop klonowy. Ten podstawowy przepis można wzbogacić też o żółtka, mleko, a nawet masło, w zależności od różnych przepisów.

Gotową masę śmietankową wkładamy do zamrażarki i cierpliwie czekamy. Możemy jednak przyspieszyć ten proces i cieszyć się gotowymi lodami w kilka chwil, dzięki przystawce do domowych lodów i sorbetów. Takie urządzenie zapewni perfekcyjną aksamitną konsystencję, w przeciwieństwie do twardych, mocno zmrożonych lodów z zamrażarki. 

W tym urządzeniu możemy przygotować nie tylko lody śmietankowe i sorbety, ale i mrożony jogurt. Wszystkie ulubione desery na zimno przyrządzimy w pojemności aż do 550 ml, a po skończonej pracy, elementy wyposażenia szybko i łatwo umyjemy pod bieżącą wodą.

Jak zrobić lody wodne?

Jak zrobić loda wodnego? Przepis na te lody to najłatwiejsza receptura, z którą poradzą sobie nawet najmłodsi kucharze. Wystarczy przygotować ulubiony sok lub koktajl owocowy i przelać go w specjalne foremki do lodów. Dodatkowo możemy włożyć do foremek kawałki owoców lub drobne owoce takie jak borówki, porzeczki czy jagody. Teraz wystarczy włożyć je do zamrażarki i cierpliwie czekać na pyszne domowe lody wodne!

Bidon ToGo z własnym ostrzem umożliwi miksowanie bazy do lodów wodnych bez żadnych dodatkowych łączników. Specjalny mechanizm bezpieczeństwa zapobiega przypadkowemu otwarciu przy wyjmowaniu butelki po blendowaniu, a trwała, wykonana z wolnego od BPA tritanu butelka ułatwia wygodnie przelewanie płynu do foremek na lody. 

Przygotowaliście zbyt duży zapas owocowej masy i nie macie tylu foremek na lody? System próżniowy marki Bosch pozwoli przechować nadmiar lodowej bazy, aby wykorzystać ją kolejnego dnia, zachowując jednocześnie wszystkie dobroczynne witaminy i składniki mineralne. Wystarczy przelać owocowy koktajl do specjalnego woreczka czy pojemnika, podłączyć odpowiednią końcówkę próżniową, odessać powietrze za naciśnięciem jednego przycisku i gotowe. Szczelnie zamknięte i zabezpieczone jedzenie utrzyma świeżość na dłużej!

Teraz, kiedy wiecie już jak łatwo przygotowuje się domowe lody, możecie brać się za komponowanie niezliczonych wariacji smakowych tego deseru. Testujcie przeróżne przepisy i wymyślajcie własne połączenia ulubionych składników. Z urządzeniami marki Bosch to banalnie proste! Wejdźcie na stronę, aby poznać jeszcze więcej przydatnych kulinarnych pomocników!

Artykuł powstał we współpracy z marką Bosch.