Przegrzebki, znane też pod nazwą muszle świętego Jakuba, coraz częściej możemy znaleźć w supermarketowych lodówkach. Zwykle są już pozbawione muszli, gotowe do przyrządzenia.

Skarb w muszli

Przegrzebki dostaniemy w naszym kraju przede wszystkim mrożone. Jeśli jednak uda nam się trafić na świeże, jeszcze w muszlach, pamiętajmy o ich dokładnym oczyszczeniu.

Małym nożykiem otwieramy muszlę, przesuwając go wzdłuż krawędzi, a zawartość przelewamy do miseczki. Przegrzebki czyścimy delikatnie, tak by nie uszkodzić miękkiego mięsa. Możemy pomóc sobie nożem. Finalnie mamy otrzymać biały krążek jędrnego mięsa. Muszle warto zachować i podać w nich gotowe przegrzebki lub użyć np. do zapiekania skorupiaków.

Kupując te owoce morza zwracajmy uwagę, by kolor mięsa był jednolity, a jeśli kupujemy przegrzebki w muszlach, by były one zamknięte. Przegrzebki je się zarówno na surowo, jak i po poddaniu obróbce termicznej. Są wyjątkowo delikatne, dlatego świetnie sprawdzą się jako przystawka. W większej ilości i odpowiednio przygotowane staną się apetycznym daniem głównym.

Jak przygotować przegrzebki?

Odpowiedzią na to pytanie jest zasada odnosząca się do wszystkich owoców morza: jak najprościej! Przegrzebki najlepiej smakować będą podsmażone na oliwie z dodatkiem odrobiny masła. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni i dodajemy skorupiaki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Uważajmy, by nie trzymać ich na patelni za długo – wtedy zrobią się po prostu gumowate i niesmaczne.

Po usmażeniu przekładamy je na przygotowane muszle i posypujemy natką pietruszki oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Przegrzebki możemy też zgrillować albo upiec w panierce z bułki tartej.

Świetnie smakują same, jedynie w towarzystwie chrupiącej bagietki, ale mogą też być składnikiem np. sosów. Przygotujcie lekki makaron z przegrzebkami, które wcześniej usmażyliście na oliwie albo podajcie je ze świeżymi szparagami.

Chcecie przygotować coś bardziej oryginalnego? Postawcie na przegrzebki w sosie pomidorowym. Dla kontrastu dodajemy do tego dania posypkę z orzechów ziemnych i pistacji. Możemy też zrobić przegrzebki z kalafiorem – do smażących się owoców morza dorzucamy drobno pokrojonego kalafiora, smażymy przez chwilę, a potem układamy na muszlach. Całość polewamy konfiturą z wanilii i papryczek chili.

Przegrzebki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zawierają dużo cennych dla naszego organizmu minerałów, są też bogate w wapń i witaminę A.