Zamiast co kilka dni targać kilogram ziemniaków ze sklepu, lepiej raz zaopatrzyć się w większy worek i mieć zapas na całą zimę. Ważne jednak, aby trzymać je w odpowiednim miejscu, bo w przeciwnym razie szybko zmiękną i zaczną kiełkować. Aby temu zapobiec, wystarczy jednak dosypać do nich pewien popularny produkt, który zabezpieczy je przed wilgocią. Zobaczcie, jak przechowywać surowe ziemniaki, aby zachowały świeżość i jędrność aż do wiosny.
Gdzie przechowywać ziemniaki?
Po pierwsze, do przechowywania ziemniaków należy wybrać ciemne miejsce pozbawione wilgoci. Świetnie sprawdzi się więc piwnica, garaż lub chłodna spiżarnia bez dostępu do światła słonecznego. Druga niezwykle istotna rzecz to odpowiednia temperatura, bo to właśnie zbyt ciepłe miejsca sprzyjają zielenieniu i kiełkowaniu kartofli. Nie można jednak przesadzać i w drugą stronę, bo zbyt niskie wartości na termometrze również nie działają dobrze na warzywa. Najlepsze warunki, które pozwolą zachować jędrność ziemniaków to temperatura około 5–7° Celsjusza.
W czym przechowywać ziemniaki?
Często przechowujemy ziemniaki w foliowych workach, a to najgorsze, co można zrobić. Niezbyt dobrze sprawdzają się również wszelkiego rodzaju plastikowe czy metalowe pojemniki, szczególnie, gdy są zamykane, przez co nie zapewniają dostępu do powietrza. Najlepiej więc wybrać drewnianą skrzynię lub lniany bądź płócienny worek. Tak przechowywane warzywa będą miały zapewnione idealne warunki i odwdzięczą się długim okresem świeżości.
Co zrobić, żeby ziemniaki nie kiełkowały?
Jeśli zadbacie o wszystkie powyższe kwestie i będziecie trzymali swoje ziemniaki w odpowiednim miejscu, temperaturze i opakowaniu, możecie zrobić jeszcze jedną dodatkową rzecz, aby maksymalnie wydłużyć ich trwałość. Wystarczy wsypać do worka z ziemniakami trochę suchych ziarenek ryżu, najlepiej w proporcji 10:1. Najlepiej związać je w lnianym woreczku lub gazie, aby się nie rozsypały. Te białe drobinki to świetne towarzystwo dla ziemniaków, gdyż ryż ma właściwości wyciągające wilgoć, przez co sprawia, że ziemniaki nie kiełkują.
















