Każdy, kto żył w czasach PRL-u doskonale pamięta ten prosty deser. To chyba najpopularniejszy deser obok bloku czekoladowego. Wystarczyło 1 jajko, cukier i cierpliwość, by uzyskać słodki przysmak. W czasach, gdy o słodycze nie było łatwo, często właśnie taki deser jadły dzieciaki. A dodatkową frajdą było długie ucieranie żółtka, by cały cukier się roztarł, a masa zrobiła się niemal biała i puszysta jak pianka. W dzisiejszych czasach kogel mogel ustąpił miejsca innym deserom, jednak warto do niego wrócić, bo przyjemność z ucierania a potem wyjadania gęstej masy z kubeczka, nie ma sobie równych.

Kogel mogel - ile cukru na jajko?

Smakosze tego deseru wiedzą doskonale, że na cukrze w tym przypadku nie można oszczędzać. Jeśli dacie go za mało, możecie być pewni, ze zamiast cudownie gęstej puszystej masy wyjdzie lejąca się masa, która w żadnym stopniu nie będzie wyglądać jak kogel mogel. Pamiętajcie też, by do tego deseru wybierać jak najświeższe jajka, najlepiej ze sprawdzonej hodowli, najlepiej od wiejskich, ekologicznych dostawców, bo robimy go z surowego żółtka. Może się niektórym wydawać, że na 1 żółtko nie trzeba wiele cukru, jednak w tym przypadku cukier to podstawa. Ile zatem trzeba go nasypać do kubeczka? Oto sprawdzony, prosty przepis.

Kogel mogel

  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki cukru

Zanim zaczniecie ucierać deser, najpierw jajko umyjcie i sparzcie. Następnie rozbijcie jajko i oddzielcie żółtko od białka. Białko zostawcie na inny deser, np. do zrobienia kokosanek, natomiast żółtko przełóżcie do kubeczka z zaokrąglonym dnem. Będzie się łatwiej ucierać. Teraz dodajcie 3 łyżeczki cukru. W zależności od wielkości żółtka mogą to być mniej, lub bardziej kopiaste łyżeczki. Nie pozostaje już nic innego, jak łyżeczka w dłoń i ucieranie żółtka z białkiem do chwili, aż postanie niemal biała, gęsta i puszysta masa. To może potrwać nawet kilka minut, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość. Wszystkie kryształki cukru muszą być dokładnie roztarte. Można wybrać drobny cukier, to trochę ułatwi pracę. Gotowy kogel mogel najlepiej smakuje prosto z kubeczka.

Kogel mogel z kakao

Jeśli podstawowy przepis to dla was za mało, możecie dosypać do kubeczka kakao. Wystarczy pół łyżeczki gorzkiego kakao dosypać na koniec do utartego żółtka z cukrem i dokładnie wymieszać na jednolity, czekoladowy krem. Ta wersja smakuje doskonale.