Grzyby są dość podchwytliwym produktem stosowanym w kuchni. Dodaje się je do sosów, robi z nich zupy i marynuje, jednak należy zawsze pamiętać o zachowaniu ostrożności. Nie wszystkie grzyby są jadalne, a niektóre z tych, które do jedzenia się nadają, wymagają odpowiedniej obróbki - w przeciwnym razie mogą być trujące. Nie dziwi więc, że mało kto decyduje się jeść grzyby na surowo. Okazuje się jednak, że w niektórych przypadkach śmiało możecie to zrobić.
Jakie grzyby można jeść na surowo?
Na wstępie warto zaznaczyć, że na surowo można jeść tylko kilka gatunków grzybów. Z tego powodu, jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości co do grzyba znalezionego w lesie, absolutnie go nie jedzcie - ani na surowo, ani po obróbce termicznej. Zawsze upewnijcie się co do jego gatunku z pomocą informacji znajdujących się w atlasie grzybów.
Na surowo można jeść dostępne przez cały rok pieczarki, a także trufle, kurki, boczniaki i borowiki. Te ostatnie są uważane za wyjątkowo szlachetne grzyby, które również na surowo smakują doskonale.
Trzeba pamiętać, że nawet jadalne surowe grzyby zjedzone w dużych ilościach są ciężkostrawne i mogą wywołać rewolucje żołądkowe, dlatego starajcie się jeść je z rozsądkiem.
Jak smakują surowe grzyby?
Surowe grzyby są w smaku zupełnie inne niż podsmażone lub ugotowane. Jesteście ciekawi, jak smakują?
- Trufle - w smaku są nieco podobne do orzechów i bardzo delikatne.
- Boczniaki - są nieco słodkie, anyżowe, a ich struktura mięsista.
- Kurki - mają lekko korzenny smak.
- Borowiki - wyraźnie czuć w nich nuty lasu, a do tego są przyjemnie chrupkie.
- Pieczarki - ich smak przypomina bardzo łagodny ser camembert.

















