Surówka z czerwonych buraków idealnie pasuje do mięs, np. kotletów schabowych, mielonych czy gulaszu, ale dobrze sprawdzi się też do innych potraw. Smak tej klasycznej zna chyba każdy, dlatego warto odrobinę poeksperymentować. To danie można zrobić na wiele sposobów. Swoim patentem podzielił się Ewa Wachowicz.

1 nietypowy składnik w surówce z buraków

Ewa Wachowicz do swojej surówki z buraków dodaje 1 nieoczywisty składnik. Są nim orzechy. To właśnie dzięki nim potrawa staje się wspaniale chrupiąca. Orzechy same w sobie świetnie smakują, a w połączeniu z innymi, starannie dobranymi składnikami, są jeszcze lepsze.

Przygotowanie tej surówki jest bardzo proste, a efekt będzie naprawdę świetny. Doskonale sprawdzi się, gdy macie ochotę na "szybką przekąskę".

Przepis na sałatkę z buraków według Ewy Wachowicz

Potrzebne składniki:

  • 500 g buraków ćwikłowych
  • 1 kg marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • sok z cytryny
  • pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • sól
  • brązowy cukier.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw umyjcie marchew i buraki, obierzcie je i zetrzyjcie warzywa na drobnych oczkach tarki.
  2. Przeciśnijcie czosnek przez praskę lub drobno posiekajcie.
  3. Całość przełóżcie do miski.
  4. Przygotujcie w mniejszej miseczce sos do surówki z buraków. Wymieszajcie śmietanę z majonezem, doprawcie solą, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
  5. Tak przygotowanym sosem polejcie starte warzywa.
  6. Całość dokładnie wymieszajcie i dołóżcie posiekane orzechy włoskie.