Lubicie lekkie dania wypełnione witaminami i minerałami? Jeżeli tak, koniecznie przygotujcie tę sałatkę! Przepysznie smakuje, jest naprawdę zdrowa i uzupełni organizm o niezbędne składniki!
Jest bardzo prosta i składa się tylko z kilku składników, ale smakuje nieziemsko pysznie i syci na długo.
Każdy ze składników dostarczy wam dużo cennych substancji. Buraki są bogate w przeciwutleniacze i witaminy, takie jak witamina C, A czy K. Zawierają kwas foliowy i sporą ilość błonnika. Natomiast ziarna słonecznika są prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, szczególnie magnezu, potasu i cynku. Stanowią także bogate źródło witamin, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto poprawiają pamięć i koncentrację, zapobiegają miażdżycy oraz przyczyniają się do regeneracji komórek. Pozostałe składniki uzupełniają całość smakowo i odżywczo.
Witaminowa sałatka z buraka, ogórka i prażonego słonecznika
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
- 2 buraki
- 1 ogórek
- 3 łyżki ziarna słonecznika
- 1 łyżka oliwy
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka kefiru
- 1 łyżka majonezu
- szczypta chili
- suszony czosnek
Sposób przygotowania:
- Buraka obieramy (najlepiej w rękawiczkach), myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż zacznie ładnie pachnieć.
- W miseczce mieszamy kefir, majonez i oliwę wraz z suszonym czosnkiem, dzięki czemu surówka będzie bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku.
- Buraka i ogórka wrzucamy do miski, dodajemy uprażony słonecznik, oprószamy przyprawami i mieszamy. Polewamy sosem i mieszamy przed podaniem.