Z kapustą, buraczkami lub mizerią - dobrze zrobione kotlety schabowe smakują genialnie w każdym towarzystwie. Grunt, aby były chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Jak uzyskać taki efekt? Wystarczy zastosować prosty trik. Zobaczcie sprawdzony patent prosto od MasterChefa.
Jak zrobić mistrzowskie schabowe?
Jak zrobić schabowe, aby były miękkie, soczyste i maksymalnie aromatyczne? Szymon Czerwiński ma na to sposób. Znany i lubiany kucharz, który stał się popularny po udziale w kulinarnym show MasterChef, podzielił się na TikToku swoim genialnym przepisem na wyjątkowe schabowe. Ich tajemnica tkwi w doborze mięsa, a dokładniej połączenia dwóch jego rodzajów. Kucharz łączy schab i karkówkę, dzięki czemu kotlety wychodzą nieco tłustsze i bardziej soczyste. Kolejny trik w tym przepisie dotyczy moczenia mięsa. Sekretem jest genialna marynata na bazie mleka z pewnym nietypowym składnikiem, czyli goździkami. W takiej mieszance moczymy mięso przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej nawet przez całą noc.
@czerwinski_szymon #schabowy jak go spróbujesz innego już nie zjesz w życiu #masterchef #szymonczerwinski #schabowykotlet #przepisytiktok #przepisykulinarne ♬ That's Not My Name - The Ting Tings
Przepis na mistrzowskie kotlety schabowe
Składniki:
- kawałek schabu
- kawałek karkówki
- 0,5 l mleka
- 2 jajka
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2 goździki
- 10 ziarenek pieprzu
- 4 liście laurowe
- panko lub bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia lub masło klarowane
- sól i pieprz mielony
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od marynowania mięsa. Białą i czerwoną cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, a ząbki czosnku miażdżymy nożem. Wrzucamy warzywa do mleka i dodajemy liście laurowe, pieprz, goździki i sól. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Schab i karkówkę rozbijamy na cienkie plastry, a następnie układamy jedno na drugim i jeszcze raz rozbijamy, aby mięsa się skleiły. W takiej formie wrzucamy kotlet do marynaty i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
3. Zamarynowane schabowe panierujemy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej lub panko.
4. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż będą złociste i chrupiące z obu stron.