Z kapustą, buraczkami lub mizerią - dobrze zrobione kotlety schabowe smakują genialnie w każdym towarzystwie. Grunt, aby były chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Jak uzyskać taki efekt? Wystarczy zastosować prosty trik. Zobaczcie sprawdzony patent prosto od MasterChefa.

Jak zrobić mistrzowskie schabowe?

Jak zrobić schabowe, aby były miękkie, soczyste i maksymalnie aromatyczne? Szymon Czerwiński ma na to sposób. Znany i lubiany kucharz, który stał się popularny po udziale w kulinarnym show MasterChef, podzielił się na TikToku swoim genialnym przepisem na wyjątkowe schabowe. Ich tajemnica tkwi w doborze mięsa, a dokładniej połączenia dwóch jego rodzajów. Kucharz łączy schab i karkówkę, dzięki czemu kotlety wychodzą nieco tłustsze i bardziej soczyste. Kolejny trik w tym przepisie dotyczy moczenia mięsa. Sekretem jest genialna marynata na bazie mleka z pewnym nietypowym składnikiem, czyli goździkami. W takiej mieszance moczymy mięso przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej nawet przez całą noc.

@czerwinski_szymon #schabowy jak go spróbujesz innego już nie zjesz w życiu #masterchef #szymonczerwinski #schabowykotlet #przepisytiktok #przepisykulinarne ♬ That's Not My Name - The Ting Tings

Przepis na mistrzowskie kotlety schabowe

Składniki:

  • kawałek schabu
  • kawałek karkówki
  • 0,5 l mleka
  • 2 jajka
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 goździki
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • panko lub bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • sól i pieprz mielony

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od marynowania mięsa. Białą i czerwoną cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, a ząbki czosnku miażdżymy nożem. Wrzucamy warzywa do mleka i dodajemy liście laurowe, pieprz, goździki i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. 

2. Schab i karkówkę rozbijamy na cienkie plastry, a następnie układamy jedno na drugim i jeszcze raz rozbijamy, aby mięsa się skleiły. W takiej formie wrzucamy kotlet do marynaty i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

3. Zamarynowane schabowe panierujemy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej lub panko.

4. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż będą złociste i chrupiące z obu stron.