Kupując jajka nie wiemy, jaki kolor będzie miało żółtko. Rozbijając je do potrawy możemy trafić na bardzo blade, przez zwykłe żółte aż po takie mocno pomarańczowe. Czy kolor takiego żółtka ma znaczenie na smak? Które jest najzdrowsze? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Od czego zależy kolor żółtka?

To, jaki kolor będzie mieć żółtko jajka zależy przede wszystkim od sposobu karmienia kur. Kury karmione pokarmem bogatym w karotenoidy będą znosić jajka z ciemnym żółtkiem. Gdy dieta kur jest odpowiednio zbilansowana, jaja tych ptaków są bogate w luteinę i zeaksantynę, które też odpowiadają za intensywny kolor żółtka. Można więc przyjąć, że ciemne żółtko gwarantuje zdrowe jajko. To jednak zależy. Producenci często dodają do paszy naturalne lub syntetyczne barwniki, które również może wpłynąć na kolor żółtka.

Które jajka są najzdrowsze?

Najzdrowsze są jajka posiadające żółtko o żywym, pomarańczowym kolorze. Pochodzą one zwykle od kur wolno skubiących świeżą trawę na łące. Dodatkowo żywią się drobnymi robakami, czy innymi substancjami znalezionymi w ziemi. Te kury z reguły są dużo zdrowsze i mniej zestresowane. Żółtka o ciemniejszym kolorze zazwyczaj zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin w porównaniu z tymi o jasnej barwie. Niektórzy twierdzą też, że jajka o intensywnym kolorze żółtka mają bardziej intensywny smak.
Jasnożółte żółtko świadczy o tym, że kury prawdopodobnie były karmione dietą składającą się przede wszystkim z pszenicy i kukurydzy.
Jednak mimo różnic w kolorze każde żółtko ma w składzie taką samą ilość białka i tłuszczu.

Wiek kury ma znaczenie

Jeszcze jednym zaskakującym miernikiem jest wiek kury. Okazuje się, że najzdrowsze są jajka pochodzące od kur w średnim wieku. Są one najbardziej wartościowe. Młode kury znoszą jajka o niskiej wartości odżywczej, to samo dotyczy dojrzałych kur, których wiek przekracza 97 tygodni.

Jak wybierać jajka w sklepie?

Warto zwrócić uwagę na oznaczenia znajdujące się na ich skorupce, dzięki nim dowiemy się z jakiego chowu pochodzą dane jajka. Im niższy kod sposobu hodowli, tym zdrowsze i bardziej wartościowe jajka.

kod 0 – jajka pochodzą z chowu ekologicznego

kod 1 – jajka pochodzą od kur z wolnego wybiegu

kod 2 – jajka pochodzą od kur z chowu ściółkowego

kod 3 – jajka pochodzą z chowu klatkowego