Ta sałatka powstała z przypadku. Z wczorajszego obiadu zostały mi ugotowane ziemniaki, a awokado już prosiło o zjedzenie. Jeszcze dzień, dwa i byłoby do wyrzucenia. Szybkie spojrzenie do lodówki i wpadłam na pomysł właśnie tej sałatki. Do ziemniaka i awokado dołożyłam jeszcze 2 składniki i wyszła tak pyszna kombinacja, że wracam do tego przepisu nie raz.

Szybka sałatka z awokado 4x1

Nazwałam tak tę sałatkę, bo w jej skład wchodzą 4 składniki po 1 sztuce. Każdy składnik się uzupełnia, a razem tworzą naprawdę przepyszny miks. Do tego sałatka jest sycąca i zdrowa. Awokado jest bowiem bardzo cenne, często nazywane owocem maślanym. Zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tłuszcze w połączeniu z potasem skutecznie pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Beta-sitosterol zawarty w tłuszczach, obniża poziom "złego cholesterolu", jednocześnie powodując wzrost poziomu „dobrego cholesterolu” we krwi. Oprócz tłuszczów awokado jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości). Znajdziemy także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Z substancji mineralnych zawiera wapń, potas i fosfor.  Potas dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe. Owoc jest bogatym źródłem lutainy, która chroni oczy m.in. przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Jest również dobrym źródłem błonnika.

Oprócz awokado dodajemy do sałatki 1 ugotowany ziemniak, 1 jajko na twardo i łyżkę majonezu.

Awokado, jajko i ziemniaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę majonezu, doprawiamy sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy i gotowe.

Jeśli chcecie odchudzić trochę sałatkę, zamiast majonezu możecie dodać jogurt naturalny, będzie smakować równie dobrze. Można też dorzucić do sałatki pokrojony drobno szczypiorek, albo inne ulubione zioła. Niech zadziała wasza wyobraźnia.

Pamiętajcie, żeby nie wyrzucać pestki awokado, jest bardzo zdrowa. Zobaczcie, co można z niej zrobić: