Najprostszy przepis na pastę jajeczną zrobimy po prostu rozgniatając gotowane jajka z majonezem i przyprawami. Można jednak zrobić to znacznie smaczniej, dorzucając jedynie kilka wyrazistych składników. Jeden z nich trzeba będzie wcześniej podsmażyć i wcale nie mówimy tu o cebulce. Zobaczcie, co dodać do pasty jajecznej, a w tej wersji pokochacie ją jeszcze bardziej. 

Jak zrobić pastę jajeczną, żeby była jeszcze lepsza? 

Każdy przepis na pastę jajeczną warto zacząć od rozdzielenia gotowanych jaj na białka i żółtka. Dopiero wtedy same żółtka rozcieramy z majonezem, odrobiną śmietany i musztardy, natomiast białka drobno siekamy i dodajemy do już przygotowanej żółtej masy. Gotową jajeczną bazę doprawiamy podsmażonym boczkiem, posiekanym w drobną kostkę, który nada paście nie tylko dodatkowego smaku i aromatu, ale i wspaniałej chrupkości.

Do tego dorzucamy jeszcze słodko-kwaśnego rozdrobnionego ogórka konserwowego, a wszystko dosmaczamy sokiem z cytryny oraz solą z pieprzem i gotowe. Ten prosty i pyszny przepis pochodzi z Instagramowego profilu @essen_paradies. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.

 

Przepis na pastę jajeczną z boczkiem

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 4 plastry boczku,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo przez około 12 minut, a następnie wkładamy je do zimnej wody na 10 minut. Następnie obieramy je ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka rozcieramy widelcem razem z majonezem, śmietaną, musztardą i sokiem z cytryny.

Białka siekamy jak najdrobniej, podobnie jak ogórki. Boczek z kolei najpierw podsmażamy na suchej patelni, aż stanie się rumiany i chrupiący. Dopiero tak przygotowane plasterki kroimy w malutką kostkę. Wszystko dorzucamy do pasty i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowa pasta jajeczna z boczkiem doskonale smakuje na świeżym pieczywie, ale można ją też dodawać jako farsz do śniadaniowej tortilli czy naleśników.

Źródło: Instagram.com/essen_paradies/