Sałatka makaronowa jest w wielu domach obowiązkową pozycją na każde święta i imprezy. Zwykle jednak robi się ją z kokardek, świderków lub rurek, a można jeszcze smaczniej i estetyczniej. Zobaczcie bardzo prosty przepis na wyjątkową przekąskę, która zawsze robi wielkie wrażenie i błyskawicznie znika z talerzy.
Jak zrobić sałatkę makaronową inaczej?
Tradycyjna sałatka makaronowa zwykle ma w składzie różne rodzaje krótkich makaronów, ale można ją zrobić jeszcze ciekawiej. Mało kto wie, że w sałatce świetnie wygląda i smakuje również makaron orzo o kształcie ziarenek ryżu. Używając takiego składnika nie tylko znacznie wygodniej będzie się nam mieszało i jadło gotowe danie, ale też uzyskamy ciekawy wygląd.
Makaron orzo można połączyć z wszelkimi ulubionymi warzywami, zarówno świeżymi, jak i gotowanymi czy konserwowymi. Jeśli jednak szukacie gotowych kompozycji, wybierzcie sprawdzony zestaw składników, czyli blanszowany brokuł, ugotowane na twardo jajka, kukurydza, szynka i ser feta. Do tego jeszcze garstka chrupiących ziaren słonecznika oraz aromatyczny sos czosnkowy i gotowe. Zobaczcie prosty przepis na sałatkę z makaronu orzo autorstwa użytkowniczki @furajedzenia.
Przepis na sałatkę marakonową z orzo
Składniki:
- 100g makaronu orzo,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 80 g sera feta,
- 50 g zblanszowanego brokuła,
- 150 g kukurydzy,
- 150 g szynki,
- 80 g prażonych ziaren słonecznika,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- czosnek granulowany,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Makaron orzo gotujemy według przepisu na opakowaniu, a brokuł dzielimy na różyczki i krótko je blanszujemy. Jajka na twardo obieramy i kroimy w małą kostkę, podobnie jak szynkę. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce i dodajemy do nich odsączoną kukurydzę konserwową oraz część pestek słonecznika. Całość mieszamy z sosem na bazie majonezu, jogurtu, czosnku, soli i pieprzu. Wierzch gotowej sałatki posypujemy pokruszonym serem feta i resztą słonecznika.
Źródło: Instagram.com/furajedzenia