Macie sporo ziemniaków, ale przejadły się wam już wszelkiego rodzaju kluski, frytki i puree? Tym razem przygotujcie je nieco inaczej i po obraniu pokrójcie w możliwie jak najcieńsze plastry. Potem wystarczy już tylko zalać plasterki ziemniaków prostym sosem z kilku składników i gotowe. Zobaczcie, jakie to proste i pyszne.

Co zrobić z ziemniaków? Pokrójcie je w plasterki, a powstanie genialne danie

Zwykłe cienkie plasterki ziemniaków mogą być genialną bazą do pysznej potrawy inspirowanej kuchnią francuską, bo to właśnie tam jada się ziemniaki gratin, czyli warstwową zapiekankę z sosem na bazie mleka, śmietanki kremówki i sera. Sam przepis jest banalnie prosty, a jego najbardziej skomplikowaną częścią jest możliwie najcieńsze skrojenie warzywa. Najłatwiej będzie więc użyć do tego mandoliny lub specjalnej tarki, ale jeśli nie macie takich akcesoriów, to zwykły ostry nóż i trochę cierpliwości wystarczy.

Co więcej, takie ziemniaczane gratin możecie przygotować z wyprzedzeniem. Wystarczy pokroić ziemniaki i zalać je sosem rano lub nawet poprzedniego wieczora, a po powrocie z pracy tylko wrzucić wszystko do piekarnika. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie spróbujcie.

Szybki przepis na ziemniaki zapiekane w sosie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka śmietanki kremówki,
  • 2 szklanki tartego żółtego sera,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka masła + odrobina do wysmarowania foremki.

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne dokładnie smarujemy masłem. Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, a następnie zalewamy je mlekiem i śmietanką. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wsypujemy tarty ser i dokładnie mieszamy tak, by każdy plasterek ziemniaka był pokryty masą.

Ziemniaki wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i wyrównujemy, a na wierzchu układamy małe kawałki masła. Wszystko wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Tak przygotowane ziemniaki w sosie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez około 60 minut. Następnie zdejmujemy folię i zapiekamy wierzch jeszcze przez 15 minut, aby pięknie się zarumienił.