Kto powiedział, że chrupiące placki robi się tylko z ziemniaków? Okazuje się, że bardzo podobny efekt można osiągnąć nie dodając ani jednego kartofla, a po usmażeniu masa i tak będzie idealnie rumiana i złocista. Co więcej, tak przygotowane danie dostarczy znacznie więcej wartości, a przede wszystkim sporą dawkę cennego białka. Zobaczcie, co dodać do placków, aby zachwycały smakiem i konsystencją. 

Jak zrobić placki inaczej?

Wszyscy kochamy placki ziemniaczane za ich chrupką skórką i miękkie, kremowe wnętrze, jednak mało kto wie, że bardzo podobny efekt można uzyskać, zastępując ziemniaki czerwoną soczewicą. Po ugotowaniu jej w wodzie, a najlepiej w bulionie, otrzymamy świetną bazę, którą należy już tylko wymieszać z klasycznym zestawem składników, czyli mąką i jajkiem. Do tego jednak warto dorzucić jeszcze podsmażoną cebulkę i czosnek, dzięki którym placki z soczewicy nabiorą smaku, aromatu. Teraz zostały już tylko przyprawy, a w tej roli wystarczy już sama sól i pieprz, jednak można dorzucić też szczyptę papryki, oregano czy tymianku, a z pewnością wyjdzie przepysznie.

Placki z soczewicy są jednak nie tylko pyszne i chrupiące, ale i bardzo pożywne. Wszystko za sprawą cennych właściwości tych czerwonych drobinek, gdyż znajdziemy w nich mnóstwo białka, błonnika, magnez, wapń, żelazo, sód, cynk i witaminy z grupy B. Zobaczcie pełny przepis na pyszne i wartościowe placki z soczewicy i koniecznie ich spróbujcie.

Prosty przepis na placki z soczewicy

Składniki:

  • 100 g suchej soczewicy czerwonej,
  • 0,5 l bulionu,
  • 1 jajko,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: świeże lub suszone zioła. 

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w bulionie przez około 25 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie obieramy cebulę i czosnek, drobno je siekamy i podsmażamy aż się zarumienią.

Do wystudzonej soczewicy dodajemy przesmażone warzywa, jajko, śmietanę oraz mąkę, a na koniec doprawiamy masę solą z pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na średniej mocy palnika z obu stron przez około 3 minuty.