Placki ziemniaczane to jedno z takich dań, które ratują nas gdy lodówka świeci pustkami. Wystarczy zetrzeć kartofle, dodać kilka tanich składników i sycący obiad dla całej rodziny jest gotowy w kilka chwil. Tomasz Strzelczyk pokazał jednak nieco odmienioną wersję tego klasycznego dania. Wystarczył tylko 1 dodatek, a placki zyskały dzięki temu wiele smaku i pięknego rumianego koloru. Zobaczcie, o czym mowa. 

Co dodać do placków ziemniaczanych? Patent Tomasza Strzelczyka

Jak zrobić dobre, chrupiące placki ziemniaczane? Tomasz Strzelczyk ma na to genialny sposób. Okazuje się, że aby danie nabrało lepszego smaku, konsystencji i pięknego koloru, oprócz ziemniaków, do masy na placki wystarczy zetrzeć marchewkę. To właśnie dzięki temu niepozornemu dodatkowi placki nabierają odrobiny słodyczy, ale przeze wszystkim zyskują wyjątkowo rumianą barwę.

Dodatkowo popularny kucharz dorzuca do masy dużo zieleniny, czyli koperek, natkę pietruszki i szczypiorek. Taki skład sprawia, że po usmażeniu placki ziemniaczane pachną obłędnie i prezentują się na stole tak apetycznie, że zachęcają do pałaszowania nawet największych niejadków. Sprawdźcie poniżej dokładny przepis i spróbujcie przygotować taką wersję klasycznego dania w swoich kuchniach. Będziecie pozytywnie zaskoczeni.

Przepis na placki ziemniaczane według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki,
  • po 1 pęczku koperku, szczypiorku i natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchew obieramy, a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściły sok. W międzyczasie obieramy i drobno kroimy cebulkę z czosnkiem oraz myjemy i siekamy całą zieleninę. 

Starte warzywa dokładnie odciskamy z soku, a następnie mieszamy je z pokrojonymi dodatkami oraz jajkami i mąką. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. 

Tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy, aż placki ziemniaczane z marchewką będą rumiane i chrupiące z obu stron. Gotowe danie wykładamy na ręcznik papierowy, aby ociekło z nadmiaru tłuszczu. 

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA