Lubicie placki ziemniaczane, ale zwykle jadacie je z jakimś treściwym dodatkiem w postaci gulaszu czy gęstego sosu? Zróbcie je z tego przepisu, a nie będziecie już potrzebowali żadnych dodatków, aby najeść się do syta. Faszerowane placki ziemniaczane to prawdziwy hit, który zawsze robi furorę na stole. Już po dwóch sztukach będziecie najedzeni aż do kolacji.

Jak zrobić farsz do placków ziemniaczanych?

Aby placki ziemniaczane z klasycznego przepisu były jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące, warto nadziać je solidnym farszem, a najlepszy zrobicie z mięsa mielonego. Oprócz samej mielonej wieprzowiny czy wołowiny warto dodać 2 łyżki zimnej wody, dzięki której mięsny farsz nabierze delikatniejszej konsystencji. Oczywiście mięso trzeba też odpowiednio przyprawić, bo w przeciwnym razie nie zachwyci smakiem i aromatem, a będzie jedynie "zapychaczem". Pamiętajcie więc, aby mięso do placków wymieszać z dużą ilością cebuli i czosnku, a do tego sypnąć po sporej szczypcie słodkiej i ostrej mielonej papryki oraz suszonego oregano.

Przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Składniki:

na placki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżka śmietany,
  • duża szczypta soli,
  • olej do smażenia.

na farsz:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • po szczypcie słodkiej i ostrej papryki mielonej,
  • duża szczypta oregano,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania farszu, czyli mieszamy mięso mielone z posiekaną cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystkimi przyprawami. Na koniec dodajemy też odrobinę zimnej wody i dokładnie wyrabiamy całość w dłoniach, aż konsystencja będzie delikatna i puszysta. Tak przygotowany farsz wkładamy do lodówki.

W międzyczasie przygotowujemy masę na placki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Następnie dostawiamy starte kartofle na 15-20 minut, po czym dokładnie odciskamy je z wody. Teraz wbijamy już tylko jajko i dodajemy śmietanę, sól oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. 

Gotową masę na placki ziemniaczane wylewamy na rozgrzany tłuszcz, a na niej układamy po łyżeczce mięsnego farszu. Następnie przykrywamy całość drugą porcją ziemniaczanego ciasta i smażymy przez około 5 minut z każdej strony. 

Usmażone faszerowane placki ziemniaczane wyjmujemy z kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a potem od razu podajemy, najlepiej z kleksem kwaśnej śmietany.