Sezon komunijny i weselny właśnie wystartował, a to znaczy, że wielu z nas szuka przepisów na domowe torty i eleganckie ciasta. Takie słodkości nie istnieją bez dobrego, puszystego i idealnie gładkiego kremu, a przepis na niego jest banalnie prosty. Wystarczą tylko 3 składniki, a całość nie zajmie wam dużo czasu. Zobaczcie, jak zrobić piankowy krem do tortu i wypełniajcie nim wszystkie smakowite biszkopty, kruche spody czy wypieki z ciasta francuskiego. 

Jak zrobić krem do tortu, aby był lekki?

Klasyczny krem śmietankowy jest pyszny, ale dość ciężki i tłusty. Jeśli więc chcecie otrzymać coś o delikatniejszej konsystencji, wybierzcie krem piankowy na bazie serka homogenizowanego. Ten popularny składnik z kubeczka łączy się z galaretką i śmietanką kremówką, a w ten prosty sposób powstaje najpyszniejsza masa do tortów. Co więcej, nie trzeba tu używać ani grama cukru, bo galaretka będzie już wystarczająco słodka. Całość trzeba już tylko dobrze zmiksować i gotowe, jednak najważniejsze są odpowiednie proporcje każdego ze składników. 

piankowy krem do tortu

Źródło: Getty/iStock

Piankowy krem do tortu - przepis

Składniki:

  • 600 g serka homogenizowanego,
  • 600 g schłodzonej śmietanki 36%,
  • 1 galaretka o ulubionym smaku + 150 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od zalania galaretki 150 ml gorącej wody i dokładnego rozpuszczenia mieszanki. Następnie odstawiamy galaretkę do ostudzenia i lekkiego stężenia. W międzyczasie zabieramy się za śmietankę.
  2. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy po jednej łyżce serka homogenizowanego. Całość mieszamy na gładką masę, a na koniec wlewamy powoli wystudzoną, tężejącą galaretkę, ciągle miksując. 
  3. Tak przygotowany piankowy krem do tortu przekładamy do rękawa cukierniczego lub wykładamy wprost na blaty ciasta, a potem wstawiamy cały wypiek do lodówki. 

Piankowy krem do tortu - dodatki

Podstawowy przepis na piankowy krem do tortu można urozmaicać na różne sposoby, dodając do niego na przykład wydrążone nasionka z laski wanilii lub po prostu esencję waniliową czy aromat do ciasta o tym zapachu.

Oczywiście warto też dorzucić do kremu świeże lub mrożone owoce, a nawet ulubiony mus owocowy. Dobrym pomysłem będzie też dorzucenie do gotowej masy odrobiny kakao czy czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Innym smakowitym pomysłem jest piankowy krem pistacjowy do tortu, który zrobicie, dodając do bazowej masy jedynie 1 łyżkę pasty z pistacji. Dla podbicia koloru takiego kremu można też sypnąć odrobinę zielonej herbaty matcha.