Pasztet domowy z indyka i kaczki - przepis
Porcja: 342 kcal
Przygotowanie: ok. 45 minut
Składniki na 10 porcji:
- 750 mięsa z udźca indyka (bez kości)
- 2 udka kaczki
- 2 szalotki
- marchew
- po kawałku korzenia selera i pietruszki
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 małe kajzerki
- 250 g wątróbki indyka lub kurczaka
- 3 łyżki masła klarowanego
- 4 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki
- mielona kozieradka, sól, pieprz
- masło i bułka tarta do formy
- kiełki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Mięso opłukać. Udka kaczki, po usunięciu skóry, razem z indyczym udźcem ułożyć w dużym garnku. Dodać obrane i pokrojone w kawałki warzywa. Wlać wodę (tyle, by zakryła mięso), wrzucić przyprawy. Gotować ok. 60 minut. Zlać wywar i zalać nim bułki. Odstawić.
2. Mięso oraz warzywa osączyć. Wątróbkę podsmażyć na maśle. Razem z mięsem, warzywami i bułkami dwukrotnie zemleć. Dodać resztę wywaru i masło po smażeniu wątróbki. Przestudzić. Wbić jajka. Dodać natkę. Doprawić solą, pieprzem i kozieradką.
3. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć masą mięsną, wierzch wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180°C. Zostawić w foremce do ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem pasztet udekorować kiełkami.
--
Zdjęcia: BBS Studio
Komentarze