Z tym dodatkiem ogórki kiszone zyskują wyjątkowy aromat, lekko żywiczny, sosnowy – który wywołuje przyjemne wspomnienia, związane ze spacerami po lesie. Zrobiło się tajemniczo? A to po prostu dobrze wszystkim znany rozmaryn o bardzo silnym zapachu i bardzo wyrazistym smaku. Do ogórków można dołożyć suszony – sprzedawane są w małych opakowania w większości sklepów. Druga opcja, o wiele bardziej aromatyczna, to świeży rozmaryn z ogródka lub wyhodowany w doniczce – można spotkać je w dobrze zaopatrzonych warzywniakach. Czasem nawet w pęczkach.
Składniki na ogórki kiszone z rozmarynem
Jeśli więc macie na swoim balkonie, albo w ogródku rozmaryn, zerwijcie kilka aromatycznych gałązek i dorzućcie do ogórków. Nie będziecie żałować. Przygotujcie:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 litr wody
- pół pęczka koperku – taki, jak do zupy
- 2 baldachy kopru z nasionami
- pół łyżeczki gorczycy
- pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (na każdy litr wody)
- 1 czubata łyżeczka rozmarynu suszonego albo kilka gałązek świeżego
- 1 łyżka miodu (25 g)
- kawałek chrzanu, mniej więcej 5 cm
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
Jak zrobić ogórki kiszone z rozmarynem?
Przepis można wykorzystać do zrobienia ogórków małosolnych, które będą jedzone na bieżąco lub do słoików na zimę. Z podanej proporcji wyjdzie nam nieduży kamienny garnek (o pojemności 1-1,5 litra) lub 2 półlitrowe słoiki bądź 1 duży, litrowy – ale tylko, jeśli jesteśmy w stanie przejeść dużo ogórków w krótkim czasie. W przeciwnym razie lepiej sprawdzą się mniejsze.
- Ogórki myjemy pod zimną, bieżącą wodą – zalecamy dodatkowo oczyścić je szczoteczką, ale niezbyt mocno, żeby nie uszkodzić skórki.
- Koper myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym lub w suszarce do sałaty. Świeży rozmaryn też warto przepłukać.
- Ząbki czosnku pozbawiamy łupinek, można dodać je w całości lub pokroić na mniejsze kawałki, na przykład w plasterki, dadzą wtedy więcej smaku. Obieramy również korzeń chrzanu, potem myjemy i kroimy w słupki – niektórzy wolą plastry.
- Do garnka wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy ją do wrzenia. Wyłączamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia, ponieważ miód nie lubi wysokich temperatur i utraci wszystkie swoje wartości odżywcze. Po chwili wsypujemy sól, dokładamy też miód. Mieszamy dopóki się nie rozpuszczą.
- Jeśli używamy kamiennego garnka, to w tym momencie wrzucamy na dno wszystkie przyprawy, łącznie z koprem i rozmarynem – jeśli mamy świeży można poprzetykać nim ogórki. W przypadku słoików, rozkładamy je po równo w każdym. Oczywiście trzeba je wcześniej dokładnie wymyć i wyparzyć, a także upewnić się, że nie mają żadnych uszkodzeń – wyszczerbionych rantów. Zakrętki nie mogą być powgniatane, a już na pewno nie powinno być na nich żadnych śladów rdzy, nawet najmniejszych. To bardzo ważne, bo to właśnie zakrętki są najczęstszą przyczyną szybkiego psucia się przetworów.
- Niezależnie od wybranego naczynia, ogórki układamy pionowo, dość ciasno, na tyle, żeby nie przewracały się po przelaniu do nich zalewy. Zalewamy je wodą z solą i z miodem. Ogórki nie mogą pływać na wierzchu, ani wystawać ponad poziom wody. Dotyczy do przede wszystkim tych w wersji małosolnej. W takim przypadku najlepiej jest przykryć je talerzykiem lub innym naczyniem, które się zmieści. Dodatkowo trzeba je obciążyć (bo inaczej samo może się unosić na powierzchni), dawniej w tym celu stosowano kamień, ale wystarczy do innego naczynia, na przykład słoika nalać wodę i postawić go na talerzyku. Te w słoikach po prostu zakręcamy.
Do czego pasują ogórki z rozmarynem?
Można podawać je właściwie ze wszystkim. Ale warto też wykorzystać ich niecodzienny, rozmarynowy smak. Dobrze odnajdą się we wszelkiego rodzaju sałatkach, do których zwyczajowo wykorzystuje się zioła. Szczególnie pasują do tych z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, z majonezem i świeżo mielonym czarnym pieprzem lub zielonym marynowanym. Dobrym pomysłem jest też skomponowanie ich z rybami, zwłaszcza z łososiem. A w najprostszej wersji wystarczy położyć je na kanapce lub podać jako przekąskę na domowej imprezie.
















