Lubicie ryby i szukacie coraz to nowszych pomysłów na ich serwowanie? Te panierka was zachwyci, a przygotowuje się ją banalnie prosto i błyskawicznie. Wystarczy klasycznie obtoczyć filet w jajku, a następnie dorzucić do panierki garść pewnego dobrze znanego produktu i gotowe. Efekt zachwyci zarówno smakiem, aromatem, jak i wyglądem.

Jak zrobić dobrą panierkę do ryb?

W czym najlepiej panierować rybę? Wbrew pozorom jajko i mąka to tylko początek pomysłów. Znacznie mniej popularnym, a dużo pyszniejszym wyborem jest panierka z tartego sera żółtego, która ma dużo więcej smaku i genialnie chrupie. Aby ją zrobić wystarczy tylko wymieszać jak najdrobniej starty ser z bułką tartą w stosunku 1:1 i obtoczyć filet w takiej mieszance zaraz po namoczeniu w rozmąconym jajku. Jeśli chodzi o wybór sera, zdecydowanym faworytem są tu parmezan i pecorino, ale możecie też użyć innych twardych serów, które można bardzo drobno zetrzeć.

Tak przygotowana panierowana ryba nadaje się zarówno do smażenia, jak i pieczenia, więc sami możecie wybrać swoją ulubioną wersję. Warto też spróbować obu i przygotowywać je zamiennie, aby danie szybko się wam nie znudziło.

Ryba w panierce serowej - przepis

Składniki:

  • 3 filety z ulubionej (białej) ryby,
  • 1 duże jajko,
  • sok z połowy cytryny,
  • pół szklanki drobno tartego sera (najlepiej parmezanu),
  • pół szklanki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. W tym czasie skrapiamy każdy filet sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem z obu stron. Następnie w jednym głębokim talerzy rozmącamy jajko, a w drugim mieszamy bułkę tartą z drobno startym serem. Każdy filet dokładnie obtaczamy w jajku, a następnie serowej panierce.

Tak przygotowaną rybę układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy po wierzchu oliwą i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut.