Domowe mleko skondensowane składa się z reguły mleka oraz cukru. Jednak niektórzy przygotowują go również na bazie śmietanki i masła. W takim wydaniu ten słodki krem także wyjdzie wyśmienicie. Poniżej zdradzamy przepis na pyszne domowe mleko skondensowane.

Domowe mleko skondensowane – do czego można je użyć?

Jeśli macie ochotę na coś wyjątkowo słodkiego, warto sięgnąć po domowe mleko skondensowane. Bez problemu możecie nim przełożyć wafle, biszkopty, a nawet kruche ciasteczka. Po połączeniu z ryżem preparowanym otrzymacie tzw. szyszki, które wspaniale sprawdzą się na deser. Ponadto mleko skondensowane to również składnik wielu słodkich kremów do ciast oraz łakoci takich jak krówki czy ptasie mleczko. Warto zaznaczyć, że niektórzy słodzą nim nawet napoje np. kawę lub polewają nim lody.

Domowe mleko skondensowane – jak je zrobić?

Podstawowy przepis na domowe mleko skondensowane polega na długim gotowaniu tłustego mleka z cukrem. Ważne jest, żeby podgrzewać składniki w garnku lub patelni z grubym dnem. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że krem się nie przypali. 

Ponadto niektórzy przygotowują mleko skondensowane na bazie:

  • 625 ml śmietanki 30%,
  • 60 g masła,
  • 165 g cukru brązowego.

Wszystkie składniki przełóżcie do garnka lub patelni z grubym dnem. Doprowadźcie mieszaninę do wrzenia. Podgrzewajcie ją na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 50 minut.

Po tym czasie zdejmijcie garnek z ognia i odstawcie całość do ostygnięcia. Jeśli chcecie, żeby mleko wyróżniało się głębokim aromatem, warto wzbogacić je o niewielką ilość ekstraktu waniliowego.

Mleko skondensowane można wykonać również na bazie mleka w proszku. Wystarczy dodać je do ciepłej wody z cukrem, dokładnie wymieszać i całość gotować na niskim ogniu przez ok. 50 minut. Jeśli chcecie, możecie wzbogacić ten słodki krem o niewielki dodatek masła.

Domowe mleko skondensowane – jak je przechowywać?

Domowe mleko skondensowane należy przełożyć do czystego oraz suchego słoiczka. Najlepiej przechowywać je w lodówce przez maksymalnie 4 tygodnie. Ponadto gotowy produkt możecie również zamrozić. Należy go wtedy umieścić w specjalnym plastikowym pojemniku lub woreczkach, a następnie wstawić do zamrażarki. Skondensowane mleko może stać w takich warunkach przez 6 miesięcy.