Cała Polska zajada się już truskawkami. Ceny powoli spadają, a na straganach dostaniemy już nasze rodzime, polskie truskawki. Są najsłodsze i najsmaczniejsze. Najczęściej jemy je same, czasem z cukrem, śmietaną albo jogurtem, ale im są tańsze tym częściej robimy cista z truskawkami, desery, albo sałatki. Za każdym razem jednak truskawki trzeba umyć, a następnie pozbawić je zielonych szypułek. Co z nimi robicie? Zapewne lądują w odpadkach bio, a okazuje się, ze to duży błąd. Okazuje się, ze szypułki nie tylko są jadalne, a można z nich przygotować coś wyjątkowego.

Cenne szypułki truskawek

Jeśli do tej pory wyrzucaliście szypułki truskawek, po tym artykule zastanowicie się kilka razy, zanim wyrzucicie je do odpadów. Mało kto wie, że to prawdziwa skarbnica witamin i substancji mineralnych. Co więcej, można je jeść razem z truskawkami, bez obróbki termicznej.

  • szypułki truskawek są bogate w witaminę C, żelazo i wapń,
  • znajduje się w nich błonnik, kwas foliowy, flawonoidy, garbniki, chlorofil.
  • zawierają także kwas kawowy o działaniu przeciwzapalnym i moczopędnym
  • zawarte w szypułkach garbniki wspierają trawienie, pomagają przy bólu brzucha i wzdęciach
  • wspomagają działanie układu odpornościowego i oczyszczanie organizmu z toksyn

Dzięki tak wielu pozytywnym działaniom warto dodawać je do sałatek, koktajli, lemoniady czy przyrządzić z nich herbatkę. Ale jest jeszcze jedno zastosowanie, który warto wykorzystać.

Ocet z szypułek i końcówek truskawek

Teraz kupujemy truskawki na kilogramy i najczęściej zjadamy w 1 dzień. Gdy uzbiera się spora ilość końcówek truskawek z szypułkami warto przygotować z nich ocet truskawkowy.

  • 1 litrowy słoik
  • 3-4 garście szypułek z końcówkami truskawek
  • 1/2 szklanki cukru podzielonego
  • 1/2 l przefiltrowanej wody

Szypułki z końcówkami truskawek włóżcie do słoika. Im więcej będzie końcówek owoców, tym ocet będzie wyraźniejszy w smaku. Do przefiltrowanej  wody wsypcie cukier i dokładnie wymieszajcie. Zalej nią szypułki. Przykryjcie słoik gazą i zostawcie w ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Codziennie przemieszajcie ocet.
Gdy szypułki opadną na dno zlejcie ocet do innego słoika. Znowu przykryjcie gazą i odstawcie na kolejne 4 tygodnie. Po tym czasie przelejcie ocet przez gazę i zlejcie do butelek. Trzymajcie w chłodnym miejscu.

Wersja z octem jabłkowym

Ta wersja jest dużo szybsza. Do słoika wrzućcie szypułki, zalejcie je octem jabłkowym i odstawcie na kilka dni w chłodne miejsce. Po tym czasie przecedźcie płyn przez sitko i zlejcie do butelki. Ocet gotowy.

Ocet na bazie octu jabłkowego można przechowywać przez kilka lat.

Do czego wykorzystać ocet truskawkowy?

Ocet z szypułek truskawek nadaje się do sałatek, marynat, past kanapkowych, albo jako dodatek do sosów i dressingów. Rozcieńczony wodą, może stanowić orzeźwiający napój lub dodatek do koktajli owocowych.

Mrożenie szypułek truskawek

Warto też wiedzieć, że umyte szypułki można zamrozić i wykorzystywać później poza sezonem. Dzięki temu będziemy mogli czerpać ich korzyści przez cały rok, nawet zimą. W chłodniejsze dni, zamiast do lemoniady, przydadzą się też do ziołowych naparów i herbatek. Wystarczy tylko wrzucać po jednej szypułce do świeżo zaparzonego czaju i odstawić na kilka minut, aby listki puściły swój smak.